През февруари тръгва изборът на партньор за АЕЦ "Белене"

През февруари тръгва изборът на партньор за АЕЦ "Белене"

През февруари вероятно ще започне процедурата по избор на потенциален инвеститор за проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред БНТ в понеделник.

Целта е държавата да намери партньор, който да поеме финансирането на спрения през февруари 2012 г. ядрен строеж. Все още не е ясно каква част от проекта ще бъде запазена за досегашния инвеститор – "Националната електрическа компания" (НЕК), но намеренията са нейният дял да съответства на направените към момента над 3.5 млрд. лв. инвестиции, разходите по лицензирането на проекта и терена, върху който към момента са изградени сгради и частична инфраструктура. Заявените досега ачаквания са за поне 35 на сто.

По информация на Mediapool оценката на пасивите и активите на НЕК в бъдещата атомна централа е изготвена, но все още не е одобрена от борда на държавната компания. Тя трябва да даде яснота именно какъв дял ще остане за държавата, която декларира, че не смята да изхарчи нито лев повече за проекта. Останалият ще бъде предложен на стратегически партньор или по-малки акционери.

Теменужка Петкова отново посочи, че има интерес към проекта и предстои да се види реален ли е той. Досега четири компании, сред които  от Китайската национална ядрена корпорация, от Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация, са заявили намерения да участват в проекта, припомни тя. За пръв път тя уточни, че някои от потенциалните кандидати имат интерес да участват в проекта само с доставката на част от оборудването. Такъв е интересът на "Фраматом", както и на "Дженерал Електрик".

От руската "Росатом", чиято дъщерна компания "Атомстройекспорт" (АСЕ) е изпълнител на проекта, досега не са отговаряли директно на въпроса дали искат да станат акционер в АЕЦ "Белене". Според запознати интересът им е само да довършат строежа, за който подадоха оферта за изграждане на стойност близо 4 млрд. евро, но така и не успяха да договарят с НЕК ескалацията на цените по сключеното споразумение и то бе прекратено. След като НЕК бе осъдена от АСЕ да плати за поръчаното и произведено ядрено оборудване близо 1.2 млрд. лв., възобновяването на централата отново влезе в политическия дневен ред на ГЕРБ, които спряха проекта.

Процедурата за търсене на стратегически инвеститор бе одобрена от правителството и парламента в края на 2018 г. Тя ще се проведе на девет етапа и в нея ще се търси не само интерес за придобиване на мажоритарен или по-малки дялове в проекта, но и от страна на консуматори на електроенергия за сключване на дългосрочни договори за изкупуване на тока от бъдещата ядрена централа.   

В началото на декември, пред депутатите, Петкова описа предпочитания кандидат като компания, която е готова да построи АЕЦ "Белене" за осем години срещу 9 млрд. евро на базата на сегашния технически проект, с участието на български фирми, и след това да даде ядрената централа за управление на АЕЦ "Козлодуй".

Според запознати единствено китайската компания, от обявените към момента, има някакъв шанс да вземе довършването на проекта, тъй като е позната на Европейската комисия и има шанс да получи одобрението я да влезе като партньор на НЕК. Освен това има опит в изграждането на реактори ВВЕР-1000, каквото условие поставя българската страна, докато при корейците това не е така. Единственото неясно е как ще реагират САЩ, които са търговска война с Китай, на подобен инвеститор у нас, твърдят експерти от бранша.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори коментираха преди време пред Mediapool, че имат интерес към дългосрочни договори за тока от бъдещата АЕЦ "Белене", но той зависи от условията на търга и себестойността на електроенергията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?