Прокуратурата ще се саморазследва дали участва в шантаж срещу Марешки

В същото време бизнесменът и лидер на "Воля" бе обвинен за изнудване на аптекари

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира незабавно в четвъртък за твърденията на Веселин Марешки, че повдигнатите му същия ден обвинения са форма на изнудване, което цели да съсипе бизнеса му с горива. Преди това бизнесменът и лидер на "Воля" бе обвинен за изнудване на собственици на седем аптеки. Марешки реагира остро и каза, че преди да получи обвиненията "ми беше поставено като много тежко условие да прекратим до края на май бизнеса с горива".

Решението на Цацаров означава, че прокуратурата отново ще трябва да разследва себе си - този път като изпълнител на волята на икономически и политически лица, както ги описва Марешки. Държавното обвинение има опит в това отношение. По-рано тази година бе прекратено мирно и тихо делото за аферата "Яневагейт", в която главният прокурор бе едно от главните действащи лица.

Цацаров е разпоредил на Софийската градска прокуратура "незабавно започване на проверка на изнесените данни" от Марешки (макар по закон Цацаров да няма право да разпорежда на СГП, защото поне на хартията институцията бе децентрализирана – б.а.). Преди това Марешки обясни, че исканията към него са били не само политически, но и икономически. Те идвали от хора, които "мародерстват" в бизнеса с горива и "имат възможност да поставят такива условия". Лидерът на "Воля" предположи, че атаките срещу него идват от управляващите, макар че, по думите му, може да са замесени и от опозицията.

"И защо през декември прокуратурата прекратява производството (за изнудване – б.а.) с указания, че няма никакви доказателства за извършени престъпления след няколкогодишно разследване и постоянно подслушване, а месеци по-късно, без допълнително разследване и при същите доказателства, отново се вади папката от чекмеджето? Явно съм неудобен за някого и си има лостове, след като могат да направят така, че да се извади нещо току-що прекратено", обясни Марешки.

Той разказа, че преди няколко дни е разговарял с премиера Бойко Борисов, но не го занимавал с натиска срещу себе си, а с проблема с картелите и контрабандата, както и с ниските доходи. Министър-председателят е обещал да помисли какви адекватни действия да бъдат предприети.

"Ние поставихме остро въпроса да се предприемат действия за смачкване поне на един от картелите - този с горивата, който ощетява много българския народ. Контрабандата продължава да върлува, 900 бензиностанции са хванати за манипулиране на уредите, но сред тях не е нито една на Марешки", съобщи бизнесменът.

Той обеща неговите депутати да станат "много послушни", ако започне истинска работа срещу "корупцията, контрабандата, картелите, за поносимо ниво на доходите на пенсионери, лекари, учители, полицаи и постигане на нормална бизнес среда" в България.

Прокуратурата: Няма протакане, няма натиск

Преди Цацаров да реши се самосезира, неговата говорителка Румяна Арнаудова отхвърли твърденията на Марешки, че повдигнатите му обвинения за изнудване са форма на изнудване. Тя каза, че прокуратурата разполага със свидетелски показания срещу аптекарския бос, направени пред съдия, както и с доказателства, събрани със специални разузнавателни средства.

По думите ѝ данните показват, че в продължение на години Марешки със заплахи и агресивно раздаване на листовки е придобивал част или целия бизнес на отделни фармацевти или на собственици на цели аптечни вериги. Арнаудова добави, че делото не е било протакано, няма никаква връзка с политиката и е приоритетно за прокуратурата като всяко друго дело срещу лице с имунитет.

Обвинението за аптеките

В четвъртък сутринта Веселин Марешки се сдоби с обвинение за изнудване на собственици на аптеки в пет града. Ако прокуратурата докаже тезата си в съда, депутатът е заплашен от присъда до осем години затвор.

Според обвинението Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им, както и с други противозаконни действия с тежки последици за тях. Това е станало в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от бизнесмена. Някои са били принуждавани да прекратят търговската си дейност.

"В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти. Доказателствата сочат, че в този период Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си", твърди прокуратурата.

В четири от случаите във Варна, Добрич и Плевен Марешки е действал сам. В два от случаите в София - заедно с депутата от "Воля" Пламен Христов. В последния случай - във Видин и пак в София - заплахите са били отправени от Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Веселин Марешки е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Бизнесменът, чийто основен апел към избирателите бе свързан с евтините му горива и лекарства, е зорко проверяван и разследван от контролни и регулаторни органи, както и от прокуратурата. Ако се проследят медийните новини на тази тема в последните месеци, човек може да остане с впечатление, че Марешки е най-подозрителният търговец на горива и лекарства в държавата.

В края на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с близо 500 000 лева за нелоялна конкуренция дружеството на Марешки за търговия на едро с лекарства “Фармнет“. Освен това комисията била събрала доказателства, че Марешки и приближени до него служители оказват натиск върху други аптеки да зареждат от дистрибутора “Фармнет“ при неизгодни за тях условия и посредством заплахи.

Срещу Марешки се води и дело за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна.

По отношение на горивата варненският бос е в конфликт с големите в този бизнес – на първо място "Лукойл Нефтохим" и шефа му Валентин Златев. Взаимните им обвинения са в контрабанда, злоупотреби и нарушения, за които обаче властите не са потвърдили нищо официално.

Макар лидерът на "Воля" от самото начало да засвидетелства подкрепа за кабинета "Борисов 3", въпреки че не бе поканен в него, парламентарната му група не винаги гласува под диктовката на ГЕРБ. Една от забележителните прояви на "отклонение" беше отказът на "Воля" да подкрепи внесените от борисовата партия промени в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарен вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?