Променя се забраната за шистовия газ, за да не се спира нормалния добив

Следващата седмица депутатите от комисията по икономиката и енергетиката ще гласуват текстове, променящи наложената в началото на 2012 г. забрана върху търсенето и добива на шистов газ така, че да не се спира нормалният добив на синьо гориво. Това стана ясно в четвъртък на заседание на временната парламентарна комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения при добива на подземни богатства.

Малко след приемането на мораториума от икономическото ведомство съобщиха, че забраната за използване на налягане над 2 хил. атмосфери за сондиране за природен газ спират нормалния добив и дори нагнетяването на запаси в газохранилището в Чирен.

Основната промяна ще бъде отпадането на тази забрана, обясни депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, който оглави временната комисия.

При проучване и добив на конвенционален газ, при вкарване на допълнителни флуиди, налягането на дълбочина 200 метра вече е над 20 бара, а съгласно точка 1 от мораториума това подлежи на санкция от 100 млн. лв., коментира той. Според него това отблъсква инвеститори, пречи на енергийната независимост на страната, но по никакъв начин не искаме да поставим под риск здравето на хората и опазването на околната среда.

Според присъстващите на заседанието природозащитници, които са против технологията хидравличен удар при търсенето на природен газ в скални шисти, в сегашния си вид меморандумът не спира нито конвенционалните сондажи, нито дейностите в Чирен.

От "Атака" изразиха притеснения, че поправките може да се използват като вратичка за бъдещи сондажи за шистов газ.

Червенкондев отказа да коментира дали е получавал предложение да стане заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, след като Валентин Николов, който отговаряше за енергетиката, бе назначен за шеф на АЕЦ "Козлодуй".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес