Психолозите на МВР: Енимехмедов не е искал да убие Доган, а да го унижи

Октай Енимехмедов

Октай Енимехмедов е искал единствено да унижи и изплаши лидера на ДПС Ахмед Доган, а не да го убива. Това е заключението на експертите от Института по психология на МВР, които дадоха в сряда показания като вещи лица по делото за опита за убийство, водено срещу Енимехмедов.

"Октай Енимехмедов е искал да унижи Ахмед Доган пред всички. Надявал се той да се изплаши и да се изпусне от страх", обясни Росен Йорданов, психолог в Института по психология на МВР.

Към това мнение се присъедини и неговият колега Неделчо Стойчев. Пред тях подсъдимият е разказал всички факти около замисленото престъпление, което прокуратурата квалифицира като опит за убийство – как се е сдобил с оръжието, какви са били мунициите. Наред с това Енимехмедов е разкрил пред тях целите, намеренията си и е съдействал на полицията да извърши обиск на жилището му.

Росен Йорданов разказа, че подсъдимият е имал за цел да унижи Ахмед Доган пред хората, доказвайки, че лидерът на ДПС не е толкова недосегаем. Според Октай Доган всява страх, лъже хора, лъже избирателите си в смесените райони, разказаха експертите. Енимехмедов се опитвал да намери съмишленици, но "срещнал апатия сред младите хора" и затова решил да действа сам.

Психологът описа подсъдимия като "млад човек с има гражданска позиция, който иска да бъде чут". Енимехмедов е бил подложен на полиграф, който е издържал и е отговорил истината на всички въпроси. Росен Йорданов допълни, че съдът не се е поинтересувал от това, че е било направено полиграфско изследване.

Психологическата експертиза описва Октай Енимехмедов като вменяем и дееспособен човек. Росен Йорданов изказа личното си мнение, че подсъдимият е бил искрен при разпитите и продължава да е искрен.

"В една държава, в която лъжите са норма за истина, е трудно това да бъде разбрано", каза психологът.

Енимехмедов е разказал, че идеята да се унижи Доган е започнала да се оформя близо година и половина, преди да извърши нападението. Той е бил разочарован от политиката на ДПС и разказал пред психолозите, че е видял лицемерното поведение на Ахмед Доган и заявил, че според него лидерът на ДПС служи на Русия.

В сряда Софийският градски съд разпита като свидетели бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров и полк. Георги Райков от Национална служба "Охрана". На двамата им бе направена очна ставка предвид факта, че част от техните показания се разминават.

Георги Райков посочи, че с Бисеров се познават. "Не съм сигурен, дали в оръжието на Енимехмедов е имало пълнител, не съм го видял”, каза Райков.

Христо Бисеров каза: "Предадох оръжието на служител от НСО, не съм сигурен, но мисля, че беше господин Райков". Според гарда от НСО, който е трябвало да ръководи охраната на конференцията на ДПС, оръжието е изглеждало обезопасено.

На въпрос на журналисти след излизане от съдебната зала – в момента на слагане на пистолета в плик, имало ли е нож, Георги Райков отговори: "Не е коректно да коментирам извън залата. Не мога да бъда категоричен за съдържанието в плика, не съм разглеждал подробно какво има вътре".

"Аз нищо не съм слагал, всичко в плика беше сложено от господин Бисеров. Той постави два листа, в които държеше оръжието", каза Райков. Той бе уволнен от НСО след инцидента, но Върховният административен съд отмени това решение и гардът ще се върне на работа в службата.

Октай Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари миналата година по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста.

Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?