Психолозите на МВР: Енимехмедов не е искал да убие Доган, а да го унижи

Октай Енимехмедов

Октай Енимехмедов е искал единствено да унижи и изплаши лидера на ДПС Ахмед Доган, а не да го убива. Това е заключението на експертите от Института по психология на МВР, които дадоха в сряда показания като вещи лица по делото за опита за убийство, водено срещу Енимехмедов.

"Октай Енимехмедов е искал да унижи Ахмед Доган пред всички. Надявал се той да се изплаши и да се изпусне от страх", обясни Росен Йорданов, психолог в Института по психология на МВР.

Към това мнение се присъедини и неговият колега Неделчо Стойчев. Пред тях подсъдимият е разказал всички факти около замисленото престъпление, което прокуратурата квалифицира като опит за убийство – как се е сдобил с оръжието, какви са били мунициите. Наред с това Енимехмедов е разкрил пред тях целите, намеренията си и е съдействал на полицията да извърши обиск на жилището му.

Росен Йорданов разказа, че подсъдимият е имал за цел да унижи Ахмед Доган пред хората, доказвайки, че лидерът на ДПС не е толкова недосегаем. Според Октай Доган всява страх, лъже хора, лъже избирателите си в смесените райони, разказаха експертите. Енимехмедов се опитвал да намери съмишленици, но "срещнал апатия сред младите хора" и затова решил да действа сам.

Психологът описа подсъдимия като "млад човек с има гражданска позиция, който иска да бъде чут". Енимехмедов е бил подложен на полиграф, който е издържал и е отговорил истината на всички въпроси. Росен Йорданов допълни, че съдът не се е поинтересувал от това, че е било направено полиграфско изследване.

Психологическата експертиза описва Октай Енимехмедов като вменяем и дееспособен човек. Росен Йорданов изказа личното си мнение, че подсъдимият е бил искрен при разпитите и продължава да е искрен.

"В една държава, в която лъжите са норма за истина, е трудно това да бъде разбрано", каза психологът.

Енимехмедов е разказал, че идеята да се унижи Доган е започнала да се оформя близо година и половина, преди да извърши нападението. Той е бил разочарован от политиката на ДПС и разказал пред психолозите, че е видял лицемерното поведение на Ахмед Доган и заявил, че според него лидерът на ДПС служи на Русия.

В сряда Софийският градски съд разпита като свидетели бившия заместник-председател на ДПС Христо Бисеров и полк. Георги Райков от Национална служба "Охрана". На двамата им бе направена очна ставка предвид факта, че част от техните показания се разминават.

Георги Райков посочи, че с Бисеров се познават. "Не съм сигурен, дали в оръжието на Енимехмедов е имало пълнител, не съм го видял”, каза Райков.

Христо Бисеров каза: "Предадох оръжието на служител от НСО, не съм сигурен, но мисля, че беше господин Райков". Според гарда от НСО, който е трябвало да ръководи охраната на конференцията на ДПС, оръжието е изглеждало обезопасено.

На въпрос на журналисти след излизане от съдебната зала – в момента на слагане на пистолета в плик, имало ли е нож, Георги Райков отговори: "Не е коректно да коментирам извън залата. Не мога да бъда категоричен за съдържанието в плика, не съм разглеждал подробно какво има вътре".

"Аз нищо не съм слагал, всичко в плика беше сложено от господин Бисеров. Той постави два листа, в които държеше оръжието", каза Райков. Той бе уволнен от НСО след инцидента, но Върховният административен съд отмени това решение и гардът ще се върне на работа в службата.

Октай Енимехмедов нападна Доган с газов пистолет на 19 януари миналата година по време на националната конференция на ДПС в НДК, на която дотогавашният лидер на движението се оттегли от поста.

Според обвинителния акт нападателят три пъти се е опитал да произведе изстрели с насочен от близко разстояние към главата на Доган газов пистолет.

Първоначално бургазлията бе обвинен в едро хулиганство и закана с убийство, но впоследствие квалификацията на обвинението му бе изменена в опит за убийство. Причина за това станаха резултатите от комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза, според които уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът се намира близо до слепоочието на човек.

Споделяне

Още по темата

Още от България