Путин пусна Русия в "отпуск" до края на април

Владимир Путин по време на днешното си обръщение

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че неработните дни заради коронавируса в Руската федерация се продължават до края на месеца, предаде РИА Новости.

"Пикът на епидемията в света още не е преминал, включително и в нашата страна. Във връзка с това, взех решение за удължаване на режима на неработните дни до края на месеца, т.е. до 30 април, включително", каза държавният глава в обръщение към гражданите.

Путин отбеляза, че работниците ще запазят заплатата си за периода на неработните дни.

Органите на държавната власт,  предприятията с непрекъсваем режим на работа, както и всички служби с жизненоважно значение, болниците, хранителните магазини и аптеките ще продължат да работят.

Ако епидемиологичната обстановка позволи, броят на неработните дни може да бъде и намален, като решенията ще се вземат в зависимост от ситуацията.

Запазването на работните места и доходите на гражданите в условията на пандемия от коронавирус представлява безусловен приоритет на властите на Руската федерация, подчерта президентът.

Путин призна, че въпреки усилията на властите, в Москва още не може да бъде преодоляна ситуацията с коронавируса.

"Нашата страна е голяма, много голяма, с различна гъстота на населението. Има региони от състава на федерацията, в които коронавирусът вече създаде сериозна заплаха за хората, например в Москва, където все още не успяваме да преодолеем ситуацията, въпреки мерките, предприемани от федералните и градските власти", каза той.

След като първоначално Москва не реагираше на заплахата от епидемия, миналата седмица бяха наложени строги ограничения.

Миналата сряда президентът определи като неработни, но платени, дните от 30 март до 3 април. Сега този срок бе удължен до края на  месеца.

Самият Путин вчера работи дистанционно от резиденцията си в Ново Огорьово, Московска област, където се е изолирал, след като стана ясно, че лекарят с когото се е срещнал миналата седмица, е диагностициран като носител на коронавируса.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че президентът е в добро здраве, но предпочита да се държи на разстояние от други хора и да работи дистанционно.

Вчера броят на заразените с коронавирус в Русия нарасна до 2777 души, което е увеличение с 440 души за един ден, а 24 души са починали.

Москва, епицентърът на епидемията в Русия, обяви частична карантина в неделя. На жителите на руската столица бе казано, че могат да напускат домовете си само за да си купят храна или лекарства наблизо, да получат спешна медицинска помощ, да разходят кучетата или да изхвърлят боклука.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?