Радев: Неимоверен натиск за Северна Македония. Няма да позволим да ни извиват ръцете

За какво са ни доклади от ЕС? Хората започват да мислят за други пътища, коментира Заев

Румен Радев и Зоран Заев, сн. Президентство, архив

България е устояла на "неимоверен натиск" от европейските партньори да одобри началото на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз (ЕС) и е избегнала обвързването на въпроса с календарен график, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел.

По-рано тази седмица България отново блокира началото на преговори за членство между ЕС и Скопие.

"Време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите от диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна", посочи Радев и съобщи, че темата за старта на преговорите между Скопие ЕС е отпаднала от срещата на европейските лидери по българско настояване.

"За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на РСМ. Натискът ще продължава, но доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за конструктивен диалог и да инициираме диалога и размразяването му на най-високо ниво. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск", допълни Радев.

Той каза, че на заседанието на върха на ЕС през май е заварил България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с РСМ и Албания.

Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво. Затова проведох множество лични срещи и разговори с лидерите на европейските институции - Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и премиери, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на САЩ, отбеляза държавният глава, цитиран от БТА.

Така Радев индиректно отговори на бившия премиер Бойко Борисов, който преди седмица обвини държавния глава и служебното правителство, че лъжат македонците, че искат евроинтеграцията им.

"Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България доказа, въпреки натиска над нас, че е отговорен член на ЕС и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза", посочи държавният глава.

Президентът отбеляза, че освен устояването на натиска, България е успяла да избегне обвързването на въпроса с календарен график.

Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за членство и не можем да подминем дискриминацията на граждани на нашата съседка, само заради тяхното самоопределение като българи, което е в разрез с европейските ценности и принципи. Няма как да кажем "да", преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да", преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история, коментира държавният глава.

Преди два дни България очаквано потвърди, че няма да подкрепи преговорната рамка на Северна Македония за преговори с ЕС.

Българската страна настоява за гаранции, че македонците ще изпълняват договора за добросъседство от 2017 година, като се опитва да изведе контрола му на европейско ниво. Страни-членки на ЕС обаче не приемат този подход, тъй като не желаят двустранни проблеми да се решават на европейско ниво.

Досега Скопие така и не предприе реални стъпки в отговор на българските изисквания и не се знае какви са новите му предложения, а България се проваля в опитите си да обясни изискванията си на останалите страни-членки.

Изданието Politico цитира европейски дипломати, според които "на всички им е омръзнало от българската позиция за Северна Македония - неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани".

Засега не се очертава промяна на българската позиция. Подобно твърдо отношение към Скопие се подкрепя от почти всички големи партии с изключение на ДПС, което е за по-умерено поведение.

В последните дни ГЕРБ зави рязко и е трудно да се прецени какво точно мисли по въпроса. След като правителството на Бойко Борисов доведе до задънена улица двустранните отношения между двете държави, сега лидерът на ГЕРБ заговори, че София трябва бързо да "пусне" Скопие. Само че правителството му прие рамкова позиция през 2019 година, изпълнена с червени линии, които Скопие продължава да прекрачва.

Според Скопие всички други страни-членки към момента подкрепят започването на преговори за членство. Няма гаранция обаче, че това ще продължи да бъде така, тъй като в някои страни настроенията са скептични по отношение на разширяването на ЕС. А и Гърция също обяви, че не е доволна как македонците изпълняват договора с тях.

Заев: За какво са ни доклади от ЕС?

На този фон македонският премиер Зоран Заев коментира, че стават безпредметни и всички доклади от ЕС.

"Трети сили имат влияние и у нас, и в региона, въпросът е доколко ние допускаме това /влияние/", каза Заев в отговор на въпрос дали блокирането на европейската интеграция на страната може да отвори вратата за навлизането на други ценности.

"Това, което ме плаши, е нарастването на евроскептицизма заради ЕС и основанията, които ЕС дава тук, у нас. Това носи изкривени ценности, ценности на анархия, на автокрация, на хаос. Над 85 процента от нашия народ са за европейските ценности. Когато нещо европейско не е потвърдено от ЕС, хората започват да мислят за други пътища", каза той в интервю по ТВ Телма, цитирано от БТА.

"Македонците съзнателно се изолират от България"

Според проф. Кирил Топалов, член на смесената комисия, която има за цел да реши историческите спорове между България и РСМ, обаче македонците съзнателно се изолират от България.

"От думите на Зоран Заев, че всички европейски държави били крайно недоволни и гневни, че България не пуска Македония в ЕС, излиза, че ЕС ляга и става, закусва, обядва и вечеря първо с македонския проблем и с това, дали България ще пусне Македония в ЕС. Това не е вярно. Има някои страни, които имат някаква абсурдна мотивация да изразяват от време навреме такова отношение. Но да се говори, че целият ЕС бил срещу България, е aбсолютно невярно", каза проф. Кирил Топалов пред БНР.

По думите на проф. Топалов, Македония не е само продукт на Коминтерна, а още в края на 19 в. бъдещото създаване на македонизма се заражда в Белград от Стоян Новакович.

"Македонците съзнателно се изолират от България. Формират съзнателно в обществото антибългарска омраза. Е, как ще ги пуснем в ЕС?! Как може да променяш идентичност след сто години. Македонска държава имало още от най-ранно Средновековие, защото от Античността се отказаха. Тогава защо нито едно училище от Възраждането не е наречено "македонско" а е наречено "българско училище", посочи той.

"Говорим на един език. Техният език е регионална силно посръбчена норма на българския език. И това сме готови да им го признаем, което никой не би признал. Призна ли Сърбия на Косово косовския език? Няма такъв филм!", допълни проф. Топалов.

Общата историческа комисия досега не е постигнала очакваните резултати, като в последно време позициите се изостриха.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?