Разследването за убийството на Георги Марков продължава

Разследването за убийството на Георги Марков продължава

Разследването за убийството на писателя дисидент Георги Марков ще продължи, въпреки изтичащия в четвъртък, 11 септември, 30-годишен давностен срок, заяви в сряда пред агенция Франс прес директорът на националното следствие Бойко Найденов.

Найденов подчерта, че разследването действително е щяло да бъде прекратено поради давност, но тя не може да се отнася за случай като убийството на писателя в Лондон със станалия прословут “български чадър”.

Според Найденов продължението може да е още 22 години, тъй като се отнася не само за това убийство, но и за неуспешното покушение малко преди това в Париж, също с намазан с отрова чадър срещу друг български дисидент - Владимир Костов.

"Подобен случай с друг (български) дисидент стана през същия период. Този факт не може да бъде пренебрегнат", отбелязва Найденов.

По закон давността за разследване на случаи с особена важност е 35 години, който може да бъде продължен със 17 и половина години, ако следствието е било прекъсвано. "Следователно има достатъчно време и законови възможности за търсене на истината", подчертава той.

Темата за смъртта на Георги Марков стана отново актуална в публичното пространство, след като дългогодишният изследовател на случая – журналистът Христо Христов - анонсира новото си проучване, което включва публикуването на необявявани досега документи от архивите на Държавна сигурност за единствения заподозрян – датчанинът Франческо Джулиано или така нареченият агент “Пикадили”, който е работил в полза на българското и съветското разузнаване и има причастност към покушението.

За да получи достъп до документите, Христов води ред дела срещу Националната разузнавателна служба за достъп до архивите и ги печели. В резултат на това той получава достъп до исканите архиви, които са му отказвани преди това неправомерно.

Случаят “Марков” отново оживя и в европейските медии. Пред радио Дойче веле в сряда депутатът от британската Консервативна партия Джулиън Луис предупреди, че ако българските власти закрият разследването за убийството на писателя Георги Марков, съществува опасност събраните документи да бъдат унищожени.

“Сега сме изправени пред положение, в което България е сменила политическата си система и вече е член на НАТО и на Европейския съюз. Единственият въпрос, който трябва да зададем, е колко истинска е реформата в тайните разузнавателни служби на българската държава. Защото, ако в тях работят хора, които искат да покажат, че се отнасят отговорно към членството в НАТО и се придържат към принципите на либералната демокрация, то трябва неспирно да работят, за да ни помогнат да открием кой е извършил това ужасно престъпление”, каза пред радиото депутатът, който изрази опасенията, че се случва точно обратното.

Годишнината от убийството на Георги Марков съвпада със съживилото призрака на Студената война повторно засилване на напрежението между Русия и Запада заради конфликта в Грузия и последвалото признаване от Москва на независимостта на Южна Осетия и Абхазия, отбелязва агенция Франс прес в коментар за 30-годишнината от убийството на Георги Марков.

Към това се прибавя кризата между Русия и Великобритания след зрелищното убийство през ноември 2006 г. в Лондон на бившия руски разузнавач Александър Литвиненко, продължава тя.

Марков и Литвиненко бяха убити в интервал от няколко десетилетия един от друг, но обстоятелствата около смъртта и на двамата са еднакво отвратителни - българинът е умъртвен с отровно острие на чадър, а руснакът - с пуснато в чая му силно радиоактивно вещество, отбелязва агенцията. И в двата случая има по един заподозрян - при първия датчанинът от италиански произход Франческо Джулино или агент “Пикадили”, а при втория - руският депутат и бивш агент на тайните служби Андрей Луговой, чиято екстрадиция Великобритания напразно иска от Русия.

Краят на Студената война и последвалото засилване на връзките между България и Запада, по-специално неотдавнашното ѝ приемане в Европейския съюз и НАТО, породиха надежда, че убийството на Георги Марков може да бъде разгадано, посочва Франс прес. Но при решението на България да приключи разследването, Великобритания остава сама в желанието да разплете аферите Марков и Литвиненко. С малко шансове за успех и в двата случая, допълва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?