За да се избегне мафиотско ограбване на държавата като това с КТБ

Реформаторите: България да влезе в Европейския банков съюз

Поискаха мораториум върху обществените поръчки и назначенията " в 12 без пет"

Реформаторите: България да влезе в Европейския банков съюз

Заключенията на одита в Корпоративна търговска банка, чиито резултати бяха обявени в петък, доказват, че мафията превзема държавата, се посочва в изпратена до медиите позиция на Реформаторския блок. Коалицията настоя още незабавно да се спрат обявените крупни обществени поръчки и назначенията "в 12 без пет" от отиващото си правителство на Пламен Орешарски.

 

Със съучастието на поредици управляващи мнозинства е създадено преднамерено специално отношение към тази банка, чиято цена ще бъде платена от данъкоплатците, но намесата на държавата в случая е единственото правилно решение, които гарантира парите на всички вложители, допълва коалицията.

 

За да се избегнат подобни случки, Реформаторският блок настоява България да вземе стратегическо решение страната ни незабавно да започне процедура за членство в Европейския банков съюз и чакалнята за еврозоната.

 

Коалицията иска още днес правителството на Пламен Орешарски да подаде оставката си и да се назначи до дни служебен кабинет, който да осигури доверие и стабилност в държавата.

 

Реформаторите призоваха да започне разследване на хората и институциите, допуснали изваждането на КТБ от контрола на закона. Според коалицията трябва спешно да се свика Консултативен съвет по националната сигурност при президента за постигане на политическо съгласие около мерките, които предлагат Реформаторите.

 

Както предишното правителство на ГЕРБ, така и сегашното на БСП и ДПС, е против предсрочното влизане на България в Европейския банков съюз, който ще взима решения за оздравяването и фалита на финансови институции. Възможно е обаче тези позиции да бъдат преразгледани след случилото се с КТБ.

 

Плановете на ЕС предвиждат да има един надзорен орган за банките в еврозоната, един набор правила за затваряне или преструктуриране на закъсали банки и един фонд за плащания.

 

За да се минимизират разходите за данъкоплатците в еврозоната, се предлагат закон, по силата на който акционери, кредитори и вложители с големи депозити първи ще губят пари в случай на банкови сътресения.

 

Европейската централна банка ще започне надзора над големите банки в 18-те държави в еврозоната по-късно тази година, което на практика ще представлява първата крачка към банковия съюз.

 

Тази седмица Германия даде зелена светлина за задействане на плана, след като правителството одобри проектозакони, допускащи директно рекапитализиране на затруднени банки, но със съответните мерки, недопускащи задълженията да бъдат поемани от данъкоплатците.

 

В момента се преразпределят порциите, заяви в Плевен Найден Зеленогорски, организационен секретар на Реформаторския блок. Доказателства, според него, са големите обществени поръчки за стотици милиона лева, които се обявяват в последния момент, както и рокадите по върховете на Държавен фонд "Земеделие”, "Българския енергиен холдинг" и други ведомства.

 

Следващото правителство ще има тежко наследство и то ще се плаща от всеки български гражданин, подчерта Зеленогорски и добави, че Реформаторите са единствената морална и управленска алтернатива, която гарантира чисто и експертно управление. Вина за тежката политическа и икономическа криза носят всички парламентарно представени партии, заяви още той.

 

Зад опита за дестабилизиране на банковата система прозират политически интереси и липса на адекватна реакция от държавните институции, коментира председателят на СДС - Плевен Пепо Петков.

 

Блокът е пред подписване на коалиционно споразумение за явяване на парламентарните избори, като се води дискусия за евентуалното му разширяване. Има интерес от десни и десноцентристки партии за присъединяване към коалицията, заяви той и допълни, че се обсъжда и възможността за индивидуално членство в Блока, каза още Зеленогорски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?