Режисьори и продуценти бойкотираха фестивала “Златната роза“

Известни български режисьори и продуценти, чиито имена са свързани с раздвижването на българското филмово изкуство, бойкотираха фестивала "Златната роза" в знак на протест срещу намаляването на средствата за кино и многократното нарушаване на закона за киното от страна на Министерството на културата.

В събота вечерта при официалното откриване на провеждащия се във Варна фестивал те демонстративно напуснаха проявата. Решението им бе обявено от режисьора на най-гледания в последните години български филм "Мисия Лондон" Димитър Митовски. Той прочете протестна декларация, подписана от имена в гилдията като Александър Морфов, Киран Коларов, Ивайло Христов, Анри Кулев, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Георги Дюлгеров, Димитър Гочев, Иван Черкелов, Камен Калев, Станимир Трифонов и други.

Те няма да участват в официалните прояви, няма да се включат в представянето на филмите си пред публиката и в пресконференциите, а наградените няма да се явят, за да получат статуетките си.

Протестиращите не определят действията си като политически акт. С действията си те искат да накарат управляващите да спазват закона за българската филмова индустрия и да изплатят още 6 милиона лева, предвидени за производство на българско кино.

Творците са завели съдебен иск за неизплатените средства във Върховния административен съд и очакват на 20 октомври решението на съда. Ако то не е в тяхна полза, те ще сезират и европейските институции.

"Политиката на правителството убива българското кино. Ако министърът на културата не може да спазва закона и да изпълнява задълженията си, по-добре да подаде оставка", каза Митовски.

Към протеста на режисьорите и продуцентите се присъединиха Съюзът на българските филмови дейци и Гилдията на кинокритиката. Подкрепата си дадоха и актьори от Варненския драматичен театър, които поискаха оставките на министър Вежди Рашидов и на заместника му Митко Тодоров заради абсурдното решение за обединението на театъра и операта в морската столица в театрално-музикален продуцентски център.

Споделяне

Още по темата

Още от