Румяна Желева се оцени като пример в политиката

Румяна Желева се оцени като пример в политиката
Неуспелият кандидат за еврокомисар Румяна Желева заяви в сряда, че не е подценила подготовката си, а мащаба на кампанията срещу нея. Тя обаче е удовлетворена, че е успяла да изчисти името си, защото политиката за нея е кауза.

"За мен участието в политиката е кауза и аз смятам, че ясно го демонстрирах, а не някакво желание да заемам този или онзи пост. Нещо, което пак казвам, трябва да служи за пример за всички, които по някакъв начин участват в политиката", посочи Желева.

Тя съобщи, че не е бил оказван натиск върху нея да се оттегли и е взела решението веднага щом юристите в Брюксел са потвърдили "дълбоко известния факт, че нямам конфликт на интереси и че финансовите ми декларации са абсолютно в съответствие с нормите и правилата на Европейския парламент".

"При всички злонамерени публикации, и атаки и всички предупреждения, които се отправяха в Брюксел, просто не вярвах наистина, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените в полза на социалистите ще стигне толкова далеко", коментира Желева пред БНР.

Тя посочи, че не се чувства заблудена от нейни съветници и че се е подготвяла за ЕК, както са се готвили и другите кандидати за комисари.

"Вижте, така или иначе не можете да бъдете подготвен, когато в медиите излиза нещо час и половина преди самото изслушване. Не можете да бъдете подготвен за такава атака, която, както се видя, е абсолютно несъстоятелна, специално за конфликта на интереси. И няма какво повече да дискутираме тази тема, тъй като не знам още кой трябва да напише становище и какво становище да напише. За мен това беше важно. Да бъде изчистено моето име", посочи Желева. Тя отхвърли и информацията че все още участва в друга фирма, въпреки че според актуалното състояние на фирмата "Етко – Шнайдерс" Желева все още се води неин управител.

На въпрос дали е останала доволна от представянето си, Желева посочи, че при тези обстоятелства нейното представяне не "можеше да бъде никакво друго".

"Искам да ви кажа, че ако сте били в залата и ако сте видяли поведението на, така или иначе, минало повече от час върху дискусията дали има или няма конфликт на интереси, обвинения в лъжа, директни отправени, така че това, което можеше да се направи, много хора очакваха аз да си тръгна, което между впрочем беше очакването там на тези, които организираха тази кампания. В тази комисия не можеше да има друго изслушване, уверявам ви", обясни подробно Желева.

Тя все пак отчете много свои грешки, макар да не уточни конкретно какви.

"Аз отчитам много грешки. Отчитам това, че не може човек наистина да бъде в полезрението, в атаката на една политическа сила, както бях аз и аз мисля, че това за всички е ясно, и едновременно с това да бъде пощаден. В смисъл враговете винаги се тези, които се отнасят най-зле с най-силните. И аз мисля, че в много отношения всички са наясно за моята роля през изминалите години и за моя принос в утвърждаване на позициите на ГЕРБ особено в международен план", посочи Желева.

Тя коментира още, че сигурно много хора са се подразнили от бързото ѝ изкачване в политическата йерархия, но посочи, че не се е самономинирала. "Участвала съм в кампанията за евроизборите, бях лицето на ГЕРБ и водещата фигура начело на листата", каза Желева.

Тя не отговори как вижда бъдещето си в политиката, но каза, че не е обмисляла дали да остане зам.-председател на ЕНП.

"В момента това не ме занимава. Занимава ме по-скоро фактът, че трябваше да се постъпи по този начин, това беше изключително достойно и правилно. В момента това е най-важното. Всичко останало не ме занимава", каза довчерашният кандидат за еврокомисар.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?