Русия изтегли войските си от грузинската база в Батуми

Русия изтегли войските си от грузинската база в Батуми

Русия обяви, че войските ѝ са напуснали и последната си база в Грузия, с което се премахва един сериозен източник на напрежение между двете съседни държави, предаде ББС.

Последният ешелон отпътува с военното имущество от базата в Батуми и пресече границата с Армения в 20 ч. местно време в сряда, заявиха от руското военно командване. Базата е предадена под контрола на грузинските власти.

До този момент няма официално потвърждение от страна на грузинското правителство.

"В Грузия вече няма руски войски. Там остават само наши миротворци, действащи в Абхазия с мандат на Организацията на независимите държави, както и такива, влизащи в състава на смесените сили в Южна Осетия", заяви главнокомандващият руските сухопътни сили генерал Алексей Маслов.

Тбилиси настоява тези руски миротворци да бъдат заменени от международни сили.

Грузинският президент Михаил Саакашвили обвинява Москва, че подкрепя сепаратистите в Абхазия и Южна Осетия – обвинения, които руснаците отхвърлят.

Русия твърди, че вече няма повече свои бази в Грузия. Грузия обаче казва, че няма доказателства, че базата в Гудаута, Абхазия, е била освободена, тъй като регионът е под контрола на сепаратистки бунтовници.

ЕС и НАТО искат Русия да изтегли войските си от всички бази в Грузия и Молдова, което е условие западните държави да подпишат ревизирания договор за ограничаване на конвенционалните сили в Европа.

Наскоро руският парламент гласува за прекратяване действието на договора на руска територия.

Съветникът на Маслов Игор Конашенков съобщи, че последният руски конвой с войници и оборудване, който е напуснал Грузия, ще попълни състава на руската военна база в северния арменски град Гюмри.

Ако грузинските власти потвърдят изтеглянето на руските войски и имущество от Батуми, това ще означава, че Москва е изпълнила поетия ангажимент с година по-рано от обещаното.

Други две руски военни бази от съветската епоха – в Тбилиси и Ахалкалаки – бяха закрити през последните месеци.

Отношенията между Русия и Грузия са изключително обтегнати. Грузия, която се стреми към членство в НАТО, по-рано тази година обвини Русия, че нейни военни самолети са нарушили въздушното ѝ пространство и дори един от тях е изстрелял ракета, която не е експлодирала. Москва отхвърли тези твърдения и обвини Тбилиси в провокации.

 

Споделяне

Още от Свят