Русия няма да иска неустойки за отказа от "Бургас-Александруполис"

Ако обаче България не си плати дълга, ще се създаде опасен прецедент, според експерти в Москва

Русия няма да иска неустойки за отказа от "Бургас-Александруполис"

Руските акционери в "Бургас-Александруполис" нямат намерение да искат никакви неустойки от България за отказа ѝ от проекта за строеж на петролопровода, тъй като подобни условия не са включени в споразумението, твърди източник, близък до компанията "Транснефт", която е лидер на руския консорциум, държащ 51 на сто от проекта. Ако обаче България откаже да си плати дължимите 6.2 млн. евро за извършените досега разходи на компанията ,чийто акционер е, това ще създаде опасен прецедент, пише Газета.ру.

По проекта за изграждане на трансбалкански петролопровод се работи от 2007 г. През цялото това време България не вземаше участие в неговото финансиране, припомня изданието. В началото на декември българският финансов министър Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заявиха, че България се оттегля от проекта. Тогава българските медии информираха, че всички задължения ще бъдат платени, посочва "Газета".

 

Тогава дори бе взето решение от Министерския съвет за предоставянето на 12.6 млн. лв. за погасяване на дълга по "Бургас-Александруполис". Преди дни руският енергиен министър Сергей Шматко заяви, че ще бъде на правена инвентаризация на направените по проекта разходи и те ще бъдат предявени пред българската страна. В отговор премиерът Бойко Борисов каза, че руснаците няма да вземат и един лев за "Бургас-Александруполис". Вероятно той имаше предвид за неустойки, тъй като решение на кабинета за погасяване на дълга има, но заради типичния му изказ на недоизразяване създаде суматоха.

 

"За нас е трудно да коментираме думите на Борисов", казва говорителят на "Транснефт" Игор Демин пред Газета.,"По-рано обаче на всички официални преговори България признаваше дълга, свързан с проектирането и не отказваше да плати. Българите обещаха да платят и тогава, когато заявиха, че излизат от проекта", допълва Демин

 

Според източник на "Газета", близък до "Транснефт", Борисов може да е имал предвид неустойки (например за пропуснатите ползи), които Русия теоретично би могла да поиска от България.

 

"Ако България откаже да плати признатия по-рано дълг, това ще създаде опасен прецедент, предупреждават експерти", според руското издание.

 

Българските власти вероятно разчитат, че Русия няма да иска конфликт както поради незначителния размер на сумата, така и защото Русия има интерес от България като партньор в проекта за газопровод "Южен поток", коментира ръководителят на руския Фонд за национална енергийна сигурност Константин Симонов.

 

Ситуация от рода на тази с "Бургас-Александруполис" обаче се формира и около АЕЦ "Белене", която се строи от руската компания "Атомстройекспорт". През лятото тя поиска от

българската НЕК да плати работите, извършени до момента - по онова време претендираше за 58 милиона евро. В отговор НЕК заяви, че "Атомстройекспорт" ѝ дължи 60 милиона евро за доставено оборудване. Сега строежът е замразен, а българските власти отложиха решението по въпроса за март, посочва "Газета".

 

Според Симонов, в крайна сметка спорната сума може да достигне няколкостотин милиона евро. "Това е вече далеч по-сериозна сума за България. И с отказа да платят (дължимото – бел. ред.) за "Бургас-Александруполис" българите се опитват да създадат прецедент", твърди руският експерт.

 

"Освен това, ако Русия се огъне в случая с България, това ще затрудни по-нататъшните ѝ преговори с цял ред държави - например с Туркменистан по повод Транскаспийския газопровод", добавя Симонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?