С промяна в графика новият шеф на Спешната помощ увеличил екипите

С промяна в графика новият шеф на Спешната помощ увеличил екипите

Дежурните екипи на Спешна помощ в столицата са се увеличили средно на 15-16 само с промяна на графика и без наемане на допълнителни медици, похвали се временният шеф на центъра д-р Александър Златанов.

 

В момента има 30 напълно оборудвани линейки с дефибрилатори, ЕКГ, кислородни маски и други, а в 26 от тях има дихателни апарати, каза Златанов.

 

Към тези екипи предстои да се присъединят и външни, които да бъдат включени в графика. В момента търсим начин да запълним бройките и да привлечем повече хора в Спешна помощ, каза Златанов. По думите му са обявени свободните места за 94 лекари, 15 медицински сестри и 100 за шофьори.

 

Въпреки оптимизирания график нови екипи от столични болници все пак ще започнат да работят към Центъра за спешна медицинска помощ в София. Желание да полагат дежурства до момента са заявили над 100 души, като допълнителните екипи ще тръгват от изнесените центрове на Спешна помощ в София, каза Златанов.

 

През тази една седмица, откакто съм на поста, ми прави впечатление, че самите сигнали са станали по-прецизирани, а отношението към линейките на пътя е по-толерантно, посочи временният шеф на Спешната помощ.

 

Помолен да уточни дали прецизирането на сигналите означава, че те са намалели, Златанов посочи, че няма как да се направи такава статистика, но заяви, че според наблюденията му съветите, които се дават по телефона на подалите сигнал, се възприемат по-нормално.

 

Временният шеф на Спешната помощ не можа да отговори на въпроса какви са заплатите, които са получавали медиците до момента, за което имаше различни версии, защото проверката продължава.

 

Александър Златанов беше назначен временно на поста директор на Спешния център в София, докато сегашният директор Георги Гелев е в болничен. Той беше предложен за уволнение, след като млада жена почина заради закъсняла линейка. Спешните медици обаче излязоха на протест в защита на д-р Гелев.

Споделяне

Още по темата

Още от България