Сачева: Заплатите по браншове ще са над минималната

Вдигат глобите за недеклариран труд

Сачева: Заплатите по браншове ще са над минималната

Ще продължава да има универсална минимална работна заплата, но на практика във всички браншове минималните възнаграждения би следвало да са над тази заплата. Те тепърва ще се договарят между синдикатите и работодателите. Това обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в петък пред БНТ по повод подписаното споразумение между правителството, бизнеса и синдикатите, което предвижда промяна в определянето на минималните възнаграждения.

Сачева определи договорката между социалните партньори като изключителен прогрес. Промяна в определянето на минималната заплата се дискутира от години между социалните партньори и на няколко пъти беше предлага формула, по която това да става, но никога не беше постигнат взаимен компромис между синдикатите и работодателите.

Сачева обясни, че според подписаното споразумение работодателите ще продължат да изплащат първите три дни от болничните на служителите си.

"Когато говорим за три дни болнични, най-ефективният контрол може да бъде изпълняван именно от работодателя, защото той най-добре познава работниците си и знае кои от тях може да злоупотребят", заяви тя.

Вдигат глобите за недеклариран труд

Сачева съобщи, че ръководеното от нея министерство предлага значително увеличаване на глобите за недеклариран труд – между 15 и 20 хил. лева за работодател, който не декларира труда на работниците си, и между 5 и 20 хиляди лева за длъжностно лице.Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които министерството публикува за обществено обсъждане.

"Тази тема е изключително важна, тя винаги е била много остра и болезнена, но сега по време на кризата, много ярко видяхме нейните мащабни очертания, защото има хора, които останаха без работа, регистрират се в бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да получат адекватна подкрепа от държавата, защото са работели без договори, и за тях не са били платени съответните осигуровки", поясни идеята си Сачева.

"Смятам, че в бъдеще хората няма да се съгласяват да работят при такива условия, защото виждат, че това е против техните интереси. Даваме по-силен акцент и върху колективното трудово договаряне, за младите работници, които сега започват работа, намаляваме изискването да могат да ползват отпуск при стартиране на работа, от 8 на 4 месеца. Запазва се ограничението от 150 часа извънреден труд, но даваме възможност при договарянето по браншове, този труд да се увеличи до 300 часа годишно", каза тя.

Със законопроекта се гарантира още, че трудовите договори на учителите няма да бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, в който не придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при общите условия.

Промени в социалното подпомагане

Сачева разясни и какви ще са бъдещите реформи в системата за социално подпомагане.

"Това е една система, която съществува дълги години, и тя е изключително важна. Помага на над 2 млн. българи, като най-разпространените помощи са семейните помощи за деца, помощите за хората с увреждания. Това са теми, за които ние трябва да говорим много сериозно, защото има непрекъснат натиск да се въвеждат и нов тип помощи, свързани с либерализацията на енергийния пазар, с цените във водния сектор... По тази тема най-интересните дискусии тепърва предстоят", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес