Съдът потвърди 100 хил. лв. глоба заради горените отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Съдът потвърди 100 хил. лв. глоба заради горените отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол"

Съдът в Дупница е потвърдил наложената миналата година от пернишката екоинспекция глоба от 100 хил. лв. за ТЕЦ "Бобов дол", заради незаконното горене на отпадъци в пещите на въглищната електроцентрала. Това съобщиха от съда във вторник.

Санкцията дойде след проверка на инсталацията, при която бе установено, че там се горят битови отпадъци, за което централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки нямала разрешение, но ги използвала за производство на електроенергия. Само за януари 2020 г. г. там са изгорени 900 тона такива отпадъци.

В продължение на месеци в началото на 2020 г., ТЕЦ "Бобов дол" бе подложена на прокурорски проверки, такива от екоминистерството и други органи, след като хората протестираха срещу горенето на боклук, замърсяващо силно въздуха, тъй като централата няма необходимите очистващи инсталации. На площадката на централата бяха открити отпадъци с неясна собственост и дори шефът на дружеството Емил Христов бе арестуван и му бе повдигнато обвинение. Запечатани бяха инсталации за раздробяване на отпадъците за горене, неведнъж бе спираната работата на мощността от екоминистерството и бе възобновявана след съдебно оспорване на заповедите. В крайна сметка от ТЕЦ "Бобов дол" обявиха", че се отказват от горенето на отпадъци, но продължават да оспорват пред съда действията на държавните органи.

Съдът в Дупница обаче е счел, че наложената санкция е законна и трябва да бъде платена. Решението може да се обжалва пред Административния съд в Кюстендил, което вероятно централата ще направи..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?