Заради непрозрачност и безпринципност

Съдийският съюз атакува избора на ВСС за зам.-шеф на Върховния касационен съд

Магистратите не поставят под съмнение качествата на Красимир Влахов, а самия вот

Съдийският съюз атакува избора на ВСС за зам.-шеф на Върховния касационен съд

Съюзът на Съдиите в България (ССБ) оповести в понеделник поредната си остро критична декларация срещу непрозрачната и безпринципна кадрова дейност на Висшия съдебен съвет (ВСС). Повод този път стана назначението на досегашния председател на Софийския районен съд Красимир Влахов за заместник-шеф на Върховния касационен съд (ВКС).

 

Подчертавайки, че не поставят под никакво съмнение професионалните и ръководни качества на колегата си, от ССБ заявяват, че изненадващият му избор без никакво предварително обсъждане и предвид факта, че Влахов не е съдия от ВКС, "за пореден път показа, че моделът, по който функционира (ВСС – бел. ред.), е компрометиран".

 

"Нещо повече, считаме, че този удар е особено разрушителен, защото разединява и създава конфронтационни настроения вътре в съдийската общност, посяга върху доброто име и репутацията на избрания наш уважаван колега и разколебава убеждението в съдийската общност, че доказаните професионални качества са достатъчни, за да се постигне кариерно израстване", се казва още в позицията на съюза.

 

Като аргументи в тази посока се посочват изненадващото включване "на тъмно" на номинацията, като извънредна точка в дневния ред на ВСС, пълната липса на предсказуемост в кадровата политика на съвета, както и фактът, че Влахов бе избран без да е бил съдия във ВКС, въпреки че в практиката на съвета има случаи, в които кандидат за заместник-председателски пост не е бил одобряван именно, защото не е работил в съответното съдилище.

 

"Мандатът на председателя на най-натоварения районен съд в страната (СРС – бел. ред.) се прекратява предсрочно. Затова Висшият съдебен съвет несъмнено дължи обяснение за управленската целесъобразност на решението си. Кандидатът не е съдия от Върховния касационен съд. Доколкото историята от 1990 г. насам показва, че само един от председателите на Върховния касационен съд е бил съдия, фактически длъжността заместник-председател на ВКС е най-високата достъпна за съдиите", уточняват още позицията си от съдийския съюз.

 

Те припомнят за пореден път и, че според международните стандарти, възприети в Основните принципи на ООН и решенията на Консултативния съвет на европейските съдии, назначаването на съдии следва да бъде извършвано "по достойнство" въз основа на "обективни критерии", така че всякакви други съображения (политически, непотистки, лобистки) да бъдат недопустими.

 

"Да бъдат недопустими" означава назначението да е проведено по начин, който не оставя съмнение у професионалната общност и гражданите, че не качествата на кандидата, а други мотиви са надделели. Без да омаловажаваме заложения в закона принцип на екипното начало в организацията на работата на съда, считаме, че последният избор на заместник-председател на ВКС показва не само кризата на доверието във Висшия съдебен съвет, но и необходимостта от цялостно реформиране на съществуващия модел", обобщават от ССБ.

 

В края на декларацията се посочва още, че предложенията на съюза за промени в Закона за съдебната власт целят постигането на именно този модел в работата на ВСС, което е възможно единствено чрез "разширено и ангажирано участие на всички съдии в номинирането и избора на членовете на Висшия съдебен съвет от съдийската квота и с разширяване на възможностите за въздействие на всички съдии при избора на председатели на съдилищата и техните заместници".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?