Сага без край с отнетия лиценз на "Емко"

МВР твърди, че още имало пропуски в съхранението на боеприпаси

Сага без край с отнетия лиценз на "Емко"

Връщането на лиценза за внос и износ на оръжейното предприятие "Емко", за което държавата декларира, че ще направи всичко възможно до се случи до края на седмицата, най-вероятно няма да стане в посочените срокове. Не е сигурно въобще докога ще продължи точещата се над два месеца сага, в която заради спрения лиценз бяха прекратени договори на "Емко" с държавния оръжеен търговец "Кинтекс" за износ на военна продукция и прехвърлени към ВМЗ-Сопот. Всичко това се случва на фона на опитите на държавата да спре влизането на "Емко" като собственик на русенския военен завод "Дунарит" и да го придобие "Държавната консолидационна компания".

Министерството на вътрешните работи продължава да намира пропуски в прилагането на изискванията за съхранение на взривните вещества, охраната на складовете и противопожарната защита. Това съобщи главният секретар на ведомството Младен Маринов пред бТВ във вторник сутринта. Констатациите от проверката са важни за вземането на решение дали да се възстанови лицензът на фирмата за търговия с оръжия и боеприпаси.

Извънредно заседание на Междуведомствената комисия по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за разглеждане на казуса с лиценза на "Емко" е насрочено за 6 октомври, тъй като от полицията обещаха до 4 октомври да е готов анализът от проверките във всички военни заводи. В понеделник обаче след пореден протест работници от "Емко" се срещнаха най-сетне с министъра на икономиката Емил Караниколов, който обеща да ускори разглеждането на доклада и да се консултира в движение с предприятието относно изпълнението на предписанията за противопожарната безопасност.

Анонсът на Маринов за резултата от проверката обаче променя съществено нещата и е по-вероятно междуведомствената комисия да реши да не връща разрешителното на "Емко", което би прекратено в края на юли за шест месеца или до отстраняване на нередностите.

"От нещата, които проверяваме зависи живота на хората, които работят там и живеят в близките населени места", коментира Маринов.

"Изненадан съм, че говорим, че това е бизнес, който генерира добри печалби, но собствениците са сложили на съвсем заден план темата сигурност", добави главният секретар на МВР. Според него складовете на предприятието не се охраняват по правилата. "Живеем във времена, когато тероризмът се шири навсякъде. Трябва да ограничим възможността за достъп до взривни вещества. Не мога да приема, че складове с тонове взривни вещества няма да се охраняват, както трябва", коментира Маринов.

Той добави, че вътрешното министерство се водело от това да има сигурност. "Утре ще ме питате защо там са изчезнали оръжия или взривни вещества и защо, не дай си, Боже, се е взривил складът", каза Маринов.

Аргументите за спирането на лиценза на внос и износ на "Емко" бяха, че в складовете на дружеството се съхраняват боеприпаси и вещества, които по закон не трябва да са на едно място. Освен това на двора са намерени взривни вещества, което било забранено от закона. Имало и нарушения на противопожарната безопасност. Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира на няколко пъти, че лицензът на "Емко" ще бъде възстановен, когато се отстранят пропуските. Караниколов е съпредседател с министъра на отбраната Красимир Каракачанов на междуведомствения съвет, който взима решенията по въпроса.
След срещата на икономическия министър с представители на протестиращите работници от "Емко" изглеждаше, че напрежението се уталожва, след като на няколко пъти в изявленията пред медиите ръководителят на тревненското предприятие на "Емко" Славчо Димиев заяви, че с Караниколов са се разбрали да работят в диалог.

Във вторник обаче от инициативния комитет на завода изразиха съжаление от това, че срещата не довела до никакъв резултат и обвиниха, че Караниколов е говорил пълни неистини пред медиите.
Според тях отнемането на лиценза за търговия на "Емко" няма нищо общо с предполагаеми нарушения на производствената дейност и съхраняването на продукцията. Тези две дейности се регулират от два отделни закона и затова обещанията за връщане на лиценза са несъстоятелни, обявиха работниците в писмо до медиите. Те смятат, че отнемането на лиценза за търговия се използва от властите като инструмент за натиск и лишаването на заводите да внасят необходимите им компоненти и материали, както и да реализират своята продукция.

Те обвиняват Караниколов, че не е поел никакъв ангажимент за решаването на проблема с износа на продукция на "Емко", което вече е приета от "Кинтекс", както и кога държавната фирма ще плати дължими от месеци на "Емко" средства.

"Министърът не пое никакъв ангажимент да върне за доизпълнение договорите, които неправомерно пренасочи към държавна фирма, която няма каквото и да било отношение по подготовката и успешно преминаване на тръжна процедура с продукти на "Емко". Министърът не пое никакъв ангажимент да спре с нарушаването на тръжната процедура, което ще доведе до канцелиране на договора с външния клиент и вкарването на България в т.нар. "черен списък" за бъдещи доставки за този клиент", пишат още работниците.

Те се заканват да продължат протестите си срещу репресивните действия на държавни органи и институции, които са против интересите на държавата, против интересите на обществото и против интересите на заетите в оръжейния бранш.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?