След като бе разпитвана над два часа единствено за имота им в Женева

Съпругата на Цветан Василев напусна следствието без обвинение

"Няма дупка от над 4 млрд. лв., това е въпрос на тълкуване", коментира одита в КТБ Василева

Антоанета Василева заедно с адвокат Менков в следствието. Сн. БГНЕС

Съпругата на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев – Антоанета, бе разпитвана в продължение на над два часа в столичното следствие във връзка с разследването за пране на пари срещу двамата.

В крайна сметка тя си тръгна заедно с адвоката Менко Менков без да ѝ е повдигнато никакво обвинение. Разследването бе образувано от прокуратурата в средата на октомври, след като две седмици преди това стана ясно, че подобно дело се води в Лихтенщайн и Швейцария.

След като Василева и Менков напуснаха сградата на следствието, адвокатът обясни пред медиите, че клиентката му е била разпитвана като свидетел единствено за имота на семейството ѝ в Женева, струващ около 20 млн. швейцарски франка. По думите му разследващите не са дали никаква информация по отношение на подозренията им за пране на пари.

Менков разясни още, че къщата, за която са се интересували от следствието, е била придобита с лични средства на семейството, както и чрез кредит. Той повтори за пореден път, че средствата, вложени в закупуването му, са с платени данъци. Юристът предположи, че имотът ще бъде придобит от банката, отпуснала кредита за част от сделката, тъй като сметките на Василеви са запорирани и те не могат да обслужват заема си.

По нотариален акт, който е предоставен на следствието, жилището се води едностайно от 200 кв. метра. Освен това съпругата на банкера е предоставила на разследващите ревизионните актове на семейството за 10-годишен период назад до декември 2012 г. Менков напомни и, че клиентката му е декларирала имота в декларацията си за 2012 г.

"Ако семейство Василеви са искали да прикрият произхода на средствата за този имот, за който беше днешното ни идване, са съществували хиляди юридически начини това да се случи. Самият факт, че г-жа Василева като физическо лице е изтеглила кредит, а другата част е предоставена от личните доходи на г-н Василев, говори за точно обратното", заяви юристът.

Водели се преговори за преструктурирането на КТБ, източването ѝ било "фарс"

По повод ситуацията в Корпоративна търговска банка самата Антоанета Василева обяви, че в момента текат преговори за нейното преструктуриране. Досега съпругът ѝ твърдеше, че БНБ саботира възможните разговори за оздравяването на банката. Менко Менков пък добави, че освен Оманския фонд, интерес към преструктурирането на банката има и базиран в Лондон фонд, като и двата са заявили това пред БНБ и правителството.

"Ако се наблюдават действията на БНБ – вероятно да", коментира лаконично Василева в отговор на въпрос дали смята, че държавата се опитва умишлено да ликвидира КТБ. Тя обаче отказа да конкретизира кой точно би имал интерес от това.

По отношение на обвинението срещу съпруга ѝ, че е източил 206 млн. лева от КТБ с помощта на ръководството ѝ, Василева определи това дело като "фарс", заявявайки, че "няма източване".

"Няма дупка от над 4 млрд. лева, това е въпрос на тълкуване", заяви още Антоанета Василева и попита как бихме могли да си обясним, че до 30 юни процентът на лошите кредити е бил под 2%, а към 30 септември той е по-голям.

Попитана дали това означава, че смята доклада на одиторите на БНБ за манипулиран, тя лаконично добави, че "всеки има различна методика, а тази методика обслужва техните интереси". По думите ѝ е въпрос на тълкуване какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга ѝ.

"Има т.нар. проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева, опровергавайки твърдението на БНБ, че не е имало оценка на проектите.

"Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2.5 млрд. евро в банката", каза още съпругата на мажоритарния собственик на КТБ.

"Всички документи, изпращани от КТБ, и по-специално кредитите, за които се спекулира как са отпуснати, са отпуснати при стриктно спазване на процедурата за отпускане на кредит и това е категорично ясно", добави по темата и адвокатът ѝ Менков, пояснявайки, че това се доказвало от документите, които се намират в банката, с които би трябвало да разполагат и в БНБ.

"Цветан Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в капитала на банката. Готов е да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания", заяви Антоанета Василева, запитана защо според нея Оманският фонд не иска да участва в оздравяването на КТБ заедно със съпруга ѝ.

Василева си обяснява на кого е станал неудобен съпругът ѝ, но няма да го обяви

"Вие ми кажете защо е станал неудобен, аз не знам. Вие преценете. Аз имам обяснение на кого е станал неудобен, но не искам да го споделям публично, защото смятам, че това може да ми навреди", коментира още Антоанета Василева, допълвайки, че семейството ѝ вярва в българското правосъдие. Тя заяви и, че няма никакви отношения с доскорошния съдружник на съпруга ѝ - Делян Пеевски.

Подобно на защитниците на Цветан Василев, тя също обясни, че причината съпругът ѝ да не иска да се прибере в България, е заплаха за живота му, а не разследванията срещу него. Василева добави още, че има няколко писма до главния прокурор с молба да бъде осигурена охраната му, но "за съжаление досега отговор нямаме". Тя обаче отказа да посочи кой е автори на заплахите към съпруга ѝ, както и какво точно пише във въпросните писма.

"Цветан Василев не се страхува от повдигнатото обвинение и е готов да отговаря на въпроси, като за това говори и декларираното искане да бъде разпитан с конферентна видео връзка, на което засега няма отговор", обобщи адвокат Менков.

Главният прокурор Сотир Цацаров изключи подобна възможност миналия петък, преди още да е получил официално въпросната молба.

"Не може да си обвиняем и да станеш свидетел, не може. За да станеш защитен, трябва да има реална опасност. Когато са налице достатъчно данни да те привлекат като обвиняем, не можеш да избягаш от качеството на обвиняем с това, че искаш да бъдеш свидетел. Това не се определя от това – кой какво иска. Нещо повече – Законът за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство дава възможност да бъде защитен и обвиняем, но при наличие на реална опасност. Никой до момента, никой, не е предоставял тези данни или няма желание да ги предостави, които да обосноват такава опасност. Аз тези данни ги чувам само от телевизионните студия. Разбира се, ако успя да изгледам всички предавания на явяващия се адвокатски екип", коментира тогава Цацаров с подчертана ирония.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?