"Банков надзор" под строй дава показания по делото "КТБ"

Разпитани са 12-ма души от надзора на БНБ, те отказаха да говорят пред медиите

Част от разпитаните в следствието служители на БНБ. Сн.: БГНЕС

Дванайсетима служители на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) дадоха показания в понеделник по делото за източването на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка (КТБ).

 

Повечето от тях бяха докарани пред сградата на столичното следствие в кв. "Овча купел" с бял микробус. Свидетелите обаче категорично отказаха да коментират казуса пред очакващите ги журналисти. От прокуратурата също не дават информация за проведените разпити.

 

Това са първите редови служители на Централната банка, които дават показания по разследването, водено основно срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Досега по случая свидетелстваха единствено управителят на БНБ Иван Искров и Нели Курдовска, която временно пое функциите на подуправителя Цветан Гунев, също обвиняем по делото.

 

Двамата дадоха показания едва през септември във връзка с искането на държавното обвинение Гунев да бъде отстранен от длъжност, за да не възпрепятства разследването. По време на съдебните заседание по искането стана ясно, че разследващите не са разпитали никой от служителите в БНБ от средата на юни, когато Гунев стана първият обвиняем по казуса.

Първоначално прокуратурата отричаше да е привлякла към наказателна отговорност подуправителя на БНБ, но в последствие потвърди, че го разследва за неупражнен контрол над отпускането на кредити от КТБ.

След Гунев с обвинения във връзка с източването на 206 млн. лева от банката се сдобиха още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и самият мажоритарен собственик Цветан Василев, макар и задочно. Последният се намира в Белград, където изчаква да бъде проведена процедурата по екстрадиция, поискана от родните власти.

През последния месец стана ясно, че Василев се разследва още за пране на пари заедно със съпругата си Антоанета, която вече даде показания миналия петък. На двамата обаче все още не са повдигнати обвинения. Няма яснота и каква е сумата, за която разследващите имат подозрения, че е "изпрана".

Новото дело срещу Василев и съпругата му бе образувано в средата на октомври, две седмици, след като стана ясно, че властите в Лихтенщайн и Швейцария също водят подобни производства срещу банкера. Според информацията, съобщена от българската прокуратура, новото разследване срещу Василев е образувано по материали, отделени от делото за източването на КТБ.

По неофициална информация на Mediapool новообразуваното досъдебно производство срещу банкера и съпругата му е свързано с делото на прокуратурата в Лихтенщайн. Българските власти вече изпратиха на колегите си материали от делото "КТБ". Както главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Валнер обяви в началото на месеца пред Ройтерс, "след като лихтенщайнска банка направи доклад за Звеното за финансово разузнаване (ЗФР) в съответствие със Закона за надлежна проверка, ЗФР предаде това уведомление на нас и ние инициирахме производство по този въпрос".

Споделяне

Още по темата

Още от България