След като Лихтенщайн съобщи, че води такова дело

България също разследва Цветан Василев за пране на пари

България също разследва Цветан Василев за пране на пари

Българската прокуратура разследва за пране на пари собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и съпругата му Антоанета.

Това съобщиха във вторник от Софийската градска прокуратура (СГП), уточнявайки, че делото е било образувано през миналата седмица. Само преди две седмици стана ясно, че разследващите в Лихтенщайн и Швейцария също водят подобни производства срещу банкера.

Според информацията, съобщена от СГП, новото разследване срещу Василев е образувано по материали, отделени от делото за източването на 206 млн. лева, по което той е основен обвиняем.

От държавното обвинение допълниха единствено, че работещите по случая са открили достатъчно данни, уличаващи мажоритарния собственик на КТБ и съпругата му в пране на пари. Дали новото дело има връзка с тези в Лихтенщайн и Швейзация обаче, от СГП отказаха да уточнят. Не бе изяснен и предполагаемият размер на средствата, които прокуратурата смята, че Василев е "изпрал".

По неофициална информация на Mediapool новообразуваното досъдебно производство срещу банкера и съпругата му е свързано с делото на прокуратурата в Лихтенщайн. Българските власти вече изпратиха на колегите си материали от разследването за източването на КТБ.

Както главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Валнер обяви преди две седмици пред Ройтерес, "след като лихтенщайнска банка направи доклад за Звеното за финансово разузнаване (ЗФР) в съответствие със Закона за надлежна проверка, ЗФР предаде това уведомление на нас и ние инициирахме производство по този въпрос".

В момента Цветан Василев се намира в сръбската столица Белград, където сам се предаде на полицията, след като официално бе обявен за международно издирване от Интерпол. В ход е и процедура по екстрадицията му, поискана от България на 18 септември.

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) окончателно отхвърли искането на защитата на Василев да бъде отменено прокурорското постановление за 72-часовия му арест, тъй като магистартите приеха, че няма как да отменят задържане, като незаконосъобразно, след като то още изобщо не е било реализирано.

Самият Василев пък се оплака пред българските медии в Белград, че върху него се упражнява "неуправляем политически натискт", добавяйки, че обмисля възможността да поиска политическо убежище в Сърбия. Той заяви още, че няма да поиска сам да бъде върнат в България, тъй като настоява да бъде изпълнена цялата местна процедура за екстрадиция.

Освен Цветан Василев, по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Споделяне

Още по темата

Още от България