Според сайта "Биволъ"

Цесиите на депозити в КТБ може да се окажат двойно ограбване

Цесиите на депозити в КТБ може да се окажат двойно ограбване

Вложителите в КТБ с депозити много над гарантираната сума от 196 хил. лв., които в опит да спасят парите си са сключили договор за цедирането ѝ на длъжник на кредит от банката, може да се окажат жертва на схема за двойно ограбване, тъй като в общия случай купувачи на влоговете, продавани срещу между 40 и 60 на сто по-ниска сума от реалната, са фирми, свързани с КТБ, или доскорошни партньори на Цветан Василев, които искат да си заличат заемите. Това сочи анализ на сайта "Биволъ".

В момента от предлагането на цесии по депозити се възползват главно дружества като "Дунарит” АД, "Литекс моторс” АД и др. като мащабът на сделките е впечатляващ, пише изданието. По негова информация само за ден са цедирани 50 млн. лв, а общият размер непрекъснато расте и вероятно вече достига 1.5 млрд. лв. На каква сума възлизат общо цесиите обаче се очаква да кажат синдиците, които предстои да назначи Софийският градски съд, който ще гледа дулото по поисканата от БНБ несъстоятелност на "Корпоративна търговска банка".

В интернет обаче продължават да стоят оферти за изкупуване на влогове в КТБ. Една от тях е на фирма “Генимекс инвест”, собственост на ловешкия бизнесмен Георги Георгиев, която има взет кредит от 8.744 млн. лв. от КТБ. Твърди се, че депозити придобиват  и“Литекс комерс” и “Литекс моторс” под контрола на Гриша Ганчев със заеми от съответно 7.768 млн. лв. и 58.963 млн. лв. от КТБ, според ноефициален списък, публикуван от в. "Капитал" през юли.

Според "Биволъ", предприемчиви мениджъри и адвокати са създали стройна организация, която насочва отделните вложители към тези дружества, за да бъдат сключени договори за цесия на техните вземания при изключително неизгодни условия. По признания на депозитари те са насочвани към съответните цесионери от отстранените в момента бивши управители на КТБ. Ако се приеме, че голяма част от длъжниците на банката са именно свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев лица и фирми, то последващото контролирано цедиране и прихващане по задължения може да бъде разглеждано като втори етап на ограбване парите на вложителите, посочва изданието.

Цесията (прехвърлянето на вземане върху нов кредитор) е уредена в  чл. 99 и 100 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). При такава сделка вложителите в КТБ, които на практика са нейни кредитори, прехвърлят депозитите си на нейни кредитополучатели с договор, с който кредитополучателът се задължава да плати по-ниска от депозита сума, а с влога може да изчисти своя дълг към банката или да претендира ,че е неин кредитор в производството по несъстоятелност.

Проблем е обаче, че в договорите за цесия на депозити в банката, изплащането на уговорения процент от влога се разсрочва за 18 месеца след осчетоводяването на прихващането в самата КТБ, като в първите шест бившият вложител в КТБ не получава нищо.

Междувременно обаче дейността на цесионера може да бъде прекратена или прехвърлена на друга фирма  а той да бъде обявен в несъстоятелност. Законът обаче допуска датата на неплатежоспособност на цесионера да предхожда датата на всички сключени от него договори за цесия. По този начин, съвсем “законно” и невъзвратимо надеждите на цедентите да получат дори част от парите си от новия им длъжник могат да се окажат изиграни, пише изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес