САЩ предлагат екотехнологии за българските ТЕЦ

Конкретни работни срещи предстоят идните дни в централите в "Марица Изток"

САЩ предлагат екотехнологии за българските ТЕЦ

САЩ са готови да предоставят на българските въглищни електроцентрали технологии за улавяне на въглеродните им емисии и за развитие на енергийни системи на основата на досегашното им гориво. Това би позволило на мощностите да продължат да работят в условията на повишените екологични изисквания на Европейската комисия към горивните инсталации в Евросъюза и да намалят все по-повишаващите се техни разходи за опазване на околната среда.

Във вторник и сряда ще има конкретни работи срещи в трите основни ТЕЦ в комплекса "Марица Изток" – държавната "Марица Изток 2" и т. нар. американски "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово". Интересът е да им бъдат продадени американски технологии за реализация на проекти за екологизация на български ТЕЦ и дори тяхна трансформация при възможност за евентуалното им финансиране от европейски фондове.   

Това са обсъждали в понеделник министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на Департамента по енергетика на САЩ, които са на посещение в България в рамките на Стратегическия диалог на високо равнище между двете държави. Този форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за двете държави бе договорен по време на срещата на премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп през ноември миналата година. Първата му сесия се състоя в София в началото на януари и разговорите бяха около вноса на втечнен газ от САЩ и диверсификацията на енергийните доставки за страната.

Петкова е разговаряла със заместник-помощник секретаря по управление на чисти въглища и въглерод към организацията "Енергия от изкопаеми горива" към Департамента по енергетика на САЩ Лоу Хъркман и колегата му от същата огранизация Анджелос Кокинос, както и д-р Джеймс Адамс от Държавния департамент на САЩ. В срещата е участвала и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа, По-късно през деня те ще се срещнат и с представители на Министерството на околната среда и водите.

В енергийното ведомство е била обсъдена възможността за сътрудничество при запазване капацитета на въглищните централи в България, осигуряващи 46 на сто от електроенергията на страната, с помощта на опита и разработените технологии в САЩ, съобщиха от енергийното ведомство.

Петкова е коментирала, че в момента въглищните централи имат големи разходи за закупуване на парникови квоти за да работят и да покриват изискванията за емитирани въглеродни емисии. Това води до оскъпяване на произвежданата от тези мощности електроенергия, което налага търсенето на алтернативи.

От Департамента по енергетика на САЩ са представили информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод, допълниха от министерството.

В следващите два дни делегацията се посети първо държавната въглищна централа, а после и американските като ще бъдат обсъдени възможностите за по-устойчивата им работа. По информация на Mediapool и трите компании са отворени за намирането на съвременни икономически решения, които ще им позволят да продължат да експлоатират мощностите си и след периодите на отстъпки от новите еконорми, които Европейската комисия може да им даде.

От американската делегация са се интересували и от възможностите за финансиране на токива проекти от европейските фондове в контектста на обявената Зелена сделка на Европейската комисия, но засега такива шансове не са налице.

Опциите за газификация на въглищните централи също стоят на дневен ред като вариант предвид възможностите за внос на втечнен газ през бъдещия терминал край гръцкото пристанище Александруполис, в което "Булгартрансгаз" ще вземе 20 процента. През строящата се газова връзка с Гърция до Стара Загора с капацитет от 3 млрд. куб. годишно, но с опция да се увеличи до 5 млрд. куб. м, суровината може да захранва преоборудваните в газови сегашни въглищни централи. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес