СДС остана без още двама депутати, местни структури напускат

Кабаиванов: Голямото завръщане към СДС започва

СДС остана без още двама депутати, местни структури напускат

СДС вече е само с четирима народни представители, след като изключи трима миналата седмица, а във вторник се оказа, че още един - Цветан Костов - напуска по собствено желание в знак на протест срещу партийното ръководство, а Михаил Михайлов се бил "самоизключил", защото не си плащал членския внос. Лидерът на партията Емил Кабаиванов не се ангажира дали от партията ще изхвърчат и останалите четирима, които отказват да се подчинят на решението на НИС на СДС да подкрепят номинацията на партията за конституционен съдия.

Цветан Костов напуска, защото СДС станал партия от комунистически тип

Депутатът от Синята коалиция д-р Цветан Костов съобщи във вторник, че напуска СДС и председателския пост на партията в Плевен с почти цялото местно ръководство.

Той обяви, че предприема тази стъпка заради дълбоко несъгласие с националното ръководство на СДС, превърнало партията от комунистически тип - да се търси врага с партиен билет. Не желая да участвам в сценарий, писан от управляващата партия, който води до ликвидиране на автентичната десница, каза д-р Костов, цитиран от БТА. Според него "повече от 3 години всяка законодателна и реформаторска инициатива на Синята коалиция в парламента е била блокирана от управляващото мнозинство". ГЕРБ се отнасят с нас надменно и игнорираха десницата, добави д-р Костов.

Той заяви, че повече няма да бъде член на никоя партия, защото смята, че "един живот стига за една партия". Аз съм от учредителите на съюз "Единство" и вярвам, че той може да прерасне в значимо гражданско сдружение, допълни депутатът.

Фракцията "Единство" в СДС бе учредена през октомври от бившия лидер на партията и междувременно изключен от нея Мартин Димитров, както и евродепутата Надежда Нейнски, която напусна СДС след изгонването на първите трима народни представители.

"Цялото общинско ръководство на СДС в Плевен, с изключение на един, също напусна партията. На събрание снощи последваха оставки и на председатели на клубове", добави секретарят на организацията Стефан Ганев. Той уточни, че също ще напусне, но ще работи до следващата общинска конференция, насрочена за 9 февруари. Всички, които излизаме от СДС, не сме призовавали останалите да направят същото, каза той.

Единственият от ръководството на СДС в Плевен, който не изоставя организацията - Пепо Петков каза, че "националните ръководства идват и си отиват, но партията остава". Той е убеден, че "СДС никога няма да бъде погребана, защото синята идея има симпатизанти". Надява се, че ще има нов прилив на енергия в СДС и вярва, че може да се постигне движение в правилната посока - към единна автентична десница в България.

Михаил Михайлов се "самоизключил"

Междувременно лидерът на СДС Емил Кабаиванов съобщи на пресконференция, че депутатът Михаил Михайлов се е самоизключил от партията, защото от две години не е плащал членски внос. Михайлов е един от острите публични критици на ръководството на СДС и преди седмица поиска оставката му заради унизителната сделка с ГЕРБ за издигане на конституционен съдия след провала на управляващите с Венета Марковска. Михайлов обаче бе освиркан от Националния съвет на СДС, който с голямо мнозинство реши да изключи Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков. Последва оставката на друга знакова фигура за СДС – Надежда Нейнски, както и брожения и декларации от редица местни структури.

На въпрос дали останалите оцелели депутати от СДС ще бъдат изключени, заради отказ да внесат и подкрепят кандидатурата на Галя Гугушева за конституционен съдия, ще стане ясно на следващия Националния съвет на партията, заяви Кабаиванов във вторник.

Атакувано и напускано от своите, ръководството на СДС миналата седмица откри нови политически съюзници, подписвайки споразумение с трима бивши депутати от "Атака", учредили сдружение "Патриот". Вместо депутатите от СДС, които бойкотират "Раковски" 134, тримата ексатакисти внесоха в парламента кандидатурата на Гугушева и обявиха, че полагаемите им се държавни субсидии вече ще отиват в СДС, а не в ГЕРБ.

СДС- Велико Търново искат оставка на ръководството

Оставка на националното ръководство на СДС поиска във вторник и Областният съвет на партията във Велико Търново.

Исканата оставка е една от точките в обща декларация, приета на заседание на областната организация и подписана от всички общински председатели на сините от областта, съобщи областният председател на организацията Мирослав Трифонов, цитиран от БТА.

По думите му, в декларацията се настоява да бъде преразгледано решението за изключване на тримата депутати от редиците на СДС, както и за свикване на извънредна Национална конференция през март. На конференцията Националният съвет на партията трябва да вземе решение за промяна на устава и да избере ново ръководство, каза Трифонов.

Кметът на Свищов връчва оставка, ще работи за единството на десницата

На заседанието на Областния съвет на партията кметът на Свищов Станислав Благов е заявил, че напуска СДС. За БТА той поясни, че ще връчи оставката си на председателя на партията Емил Кабаиванов на 6 декември, в централата на партията на "Раковски" 134. "Напускам СДС, но оставам да работя за единството на десницата", каза Благов.

Фракция "Единство", на която ръководството на сините отказа регистрация, ще проведе на 7 и 8 декември среща в Пловдив. Предварителните очаквания са да бъдат набелязани цели за създаване на партия или движение, което да си партнира с ДСБ на парламентарните избори 2013 година.

По неофициална информация на Mediapool, към "Единство" най-вероятно ще се присъединят цели местни организации, заедно с техните членове.

Кабаиванов: Голямото завръщане започва

На този фон НИС на СДС излезе с декларация по повод 23-тата годишнина на партията, която се навършва на 7 декември.

В декларацията се казва, че СДС има нова стратегическа цел - българите да живеят достойно и сигурно като истински европейци. Воден от тази своя нова мисия, СДС подава ръка на всички политически партии от дясно-центриския спектър, е записано в документа.

Кабаиванов обяви, че това е политическа декларация, която отразява пътя, по който СДС е поел след 15 май тази година, когато разруши Синята коалиция.

Убедени сме, че голямото завръщане към СДС започва, каза Кабаиванов във вторник и добави, че има такива индикации от цялата страна и следващите месеци ще го докажат.

В отговор на журналистически въпрос с кои партии ще си сътрудничат Кабаиванов каза, че за тях водещ е форматът на Европейската народна партия. По отношение на Меглена Кунева Кабаиванов каза, че няма нито едно доказателство, че това е дясна партия. Запитан за евентуална работа с ДСБ, които са член на ЕНП, лидерът на сините заяви, че ако партията се разпусне и членовете ѝ искат да се върнат в СДС, са добре дошли.

Споделяне

Още по темата

Още от България