Докато Борислав Сарафов я предлага за понижение

Главният прокурор разпореди пълна проверка на Галя Гугушева

ВСС установи, че тя не е декларирала нито един факт, издаващ конфликт на интереси

Галя Гугушева. Снимка: БГНЕС

В същия ден, в който кандидатът за конституционен съдия, доскоро подкрепян от СДС, ГЕРБ и трима независими – Галя Гугушева, обяви, че оттегля номинацията си, и.ф. на главен прокурор Бойко Найденов е разпоредил на Инспектората към Върховната касационна прокуратура (ВКП) да образува пълна проверка срещу нея.

 

Това съобщи самият Найденов във вторник пред Mediapool, уточнявайки, че до Висшия съдебен съвет (ВСС) е изпратено писмо, с което се иска отстраняването ѝ от поста зам.-председател на Апелативната спецпрокуратура.

 

По думите му проверката във ВКП ще обхваща всички данни за имотното състояние на Гугушева и семейството ѝ, както и съмненията за пране на пари, детайлно описани в един от сигналите срещу нея, подадени до парламента миналата седмица.

 

Впоследствие от Апелативната спецпрокуратура съобщиха, че председателят ѝ Борислав Сарафов е продложил на ВСС да я понижи до редови обвинител с аргумента, че въпреки неприключилите проверки срещу нея, е недопустимо Гугушева да продължава да е зам.-ръководител при толкова много публични съмнения. В съобщението се уточнява, че обвинителката е уведомена за предложението.

 

Ден по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов обяви в присъствието на Сарафов, който е един от кандидатите за главен прокурор, че след среща между ГЕРБ и СДС, двете партии са решили да оттеглят подкрепата за кандидатурата ѝ в парламента.

 

МВР шефът анонсира и подготовката на нова, трета поред процедура за избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание след безпрецедентния провал на клетвата на Венета Марковска като член на Конституционния съд (КС). Тя бе бойкотирана от президента Росен Плевнелиев, след което ВСС скоропостижно я пенсионира, вместо да образува дисциплинарна проверка.

 

Междувременно във вторник стана ясно още, че Гугушева не е включила в декларацията си за конфликт на интереси нито един от фактите за имущественото ѝ състояние и бизнеса на сина ѝ адв. Стефан Гугушев, които станаха публични покрай скандала около номинацията ѝ.

 

Това е записано в официално становище на ВСС, изпратено във вторник до шефката на парламентарната правна комисия Искра Фидосова, научи Mediapool.

 

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и взаимодействие с Инспектората към ВСС се зае да проучва Гугушева, след като в края на миналата седмица срещу нея бяха подадени общо 3 сигнала в парламента.

 

В първия от тях, подписан от адв. Петър Ванев, детайлно бяха описани сложните финансови схеми, чрез които майка ѝ Тотка Ахчийска и синът ѝ Стефан са станали крупни акционери и собственици в няколко дружества. Едно от тях – "Лигъл партнърс" ЕООД, е дало на спецпрокурорката няколко сериозни кредита, както Mediapool писа неведнъж, позовавайки се на публични данни в регистъра на Сметната палата.

 

"В декларацията на г-жа Гугушева не са посочени задължения към кредитни или финансови институции, както и към други лица, на стойност над 5000 лв.; не са посочени свързани с нея лица по смисъла на допълнителната разпоредба на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ), дейността на които би довела до конфликт на интереси, не е посочена и друга информация за частен интерес, съобразно разпоредбите на чл. 14 от ЗПУКИ в редакцията му към датата на подаване на декларацията пред ВСС", пишат членовете на съвета до Фидосова.

 

В становището им се уточнява, че Гугушева все пак е декларирала заем от "Лигъл партнърс" на стойност 205 362 лв., но нарушавайки посочения в закона срок.

 

"След извършена справка в електронния регистър на адвокатите и адвокатските дружества се установи, че синът на Галя Гугушева – Стефан Марков Гугушев е вписан на 13.07.2004 г. като адвокат в Адвокатска колегия гр. Кюстендил и е съдружник, управител и представляващ на Адвокатско дружество "Гугушев и партньори", констатира още ВСС. Тези обстоятелства обаче също са били спестени от Галя Гугушева.

 

От съдебния съвет информират Фидосова и че по отношение на сигнала на адв. Иван Груйкин за съмнения за нарушено случайно разпределение на дела в Софийския апелативен съд и във Върховния касационен съд, по които страна са клиенти на кантората на Гугушев-син, инспектората към съвета вече е сезиран и предстои проверка.

 

Гугушева се оказа обект на множество проверки покрай публикациите за сериозните бизнес интереси на преките ѝ роднини. Тя категорично отрече да има нещо общо с изнесените данни, въпреки че първоначално пропусна да спомене, че кредитиралата я фирма е собственост на нейни близки. Ден преди тя да обяви, че се оттегля от процедурата за попълване на последното свободно място в КС, данъчните съобщиха официално, че ще проверяват семейството ѝ за несъответствие между доходите му и придобитото имущество.

Споделяне

Още по темата

Още от България