Премиерът се спазарил със СДС за нов конституционен съдия

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на СДС Емил Кабаиванов са постигнали споразумение за издигане на кандидат за конституционен съдия, който да попълни мястото на Венета Марковска. Разговорът между двамата е бил в понеделник сутринта. Веднага след това СДС оповестиха официално, че ще обявят своята номинация във вторник, а Бойко Борисов, че ГЕРБ ще я подкрепи.

"Обърнах се към СДС да излъчат кандидатура за член на Конституционния съд, като към най-старата дясна партия", заяви премиерът, признавайки, че е говорил с Кабаиванов.

 

"Който и да изберат, ние ще ги подкрепим, само ги помолих такова да е името на този човек, че да няма никакъв шум в системата и да не се налага да го моля да се оттегли”, уточни Бойко Борисов.

На въпрос дали би подкрепил кандидатурата на депутата от ДСБ Екатерина Михайлова, която беше вече обсъждана, но не получи подкрепа от мнозинството при предишния вот, Борисов отговори, че ако искат, сините могат да излъчат обща кандидатура от името на Синята коалиция. Но от думите му се разбра, че той се надява СДС да имат такава кандидатура, тъй като според него те разполагат с кадрови потенциал.

Малко преди това СДС разпространи следното съобщение: "След проваления избор на Венета Марковска за конституционен съдия и създалата се патова ситуация СДС реши да излъчи кандидатура за член на Конституционния съд. СДС е доказал през годините, че може да поеме отговорност в тежки за държавата моменти. Убедени сме, че с една достойна кандидатура ще се разсече съществуващият "гордиев възел”".

Депутати от СДС коментираха, че не са информирани за игрите между премиера и карловския кмет Емил Кабаиванов, който е председател на партията. В момента партийното ръководство на СДС начело с Кабаиванов и депутатите на СДС са в конфликт и все още е неясно как общата кандидатура на Кабаиванов и Бойко Борисов ще бъде внесена в парламента.

Не е ясно и дали премиерът се е договорил с Кабаиванов за определен кандидат и как въобще е поел такъв ангажимент, при положение, че става дума за избор на конституционен съдия от Народното събрание, при прозрачна публична процедура.

 

Неофициални информации от Синята коалиция сочат като най-вероятно издигането на кандидатурата на Йордан Соколов. Той е бивш член на СДС, но при основаването на ДСБ през 2004 година стана част от новата партия. Соколов е член на ДСБ до 2011 година, когато напусна партията. Конкетната причина бе решението на ДСБ да гласува срещу ГЕРБ по време на вота на недоверие срещу правителството от лятото на миналата година. През последните месеци той е значително по-мек в оценките си към управляващата партия.

 

Соколов е бил депутат в три парламента и председател на 38-то Народно събрание. Той е дългогодишен адвокат и член на ръководството на Висшия адвокатски съвет.

Изборът на Венета Марковска се оказа обречен именно заради непрозрачната процедура на задкулисни договорки и отказ от обсъждане на внесен сигнал срещу нея, заради което имаше критики от Европейската комисия.

Марковска бе издигната по същата схема, която сега ще се играе със заместника ѝ. Тя бе номинирана от независими депутати, обявили принадлежност към ГЕРБ, но след това бе изцяло подкрепена от управляващите.

В понеделник ДСБ обяви, че няма да участва в новата процедура за избор на конституционен съдия, защото, по думите на зам.-председателя на партията Радан Кънев, е компрометирана и само ще задълбочи конституционния проблем, ако не бъде отменен изборът на Вената Марковска.

В петък правната комисия на Народното събрание обяви началото на нова процедура за избор на съдия в КС, въпреки че Венета Марковска е редовно избрана за тази позиция. Тя обаче не успя да се закълне, защото президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията. Много юристи предупредиха ГЕРБ, че влиза в опорочена процедура, защото преди да пристъпи към избор на нов член на КС, трябва да отмени решението си за избора на Марковска.

Депутатът от ДСБ и Синята коалиция Иван Иванов заяви, че кандидатът на коалицията за конституционен съдия Екатерина Михайлова е заявила, че няма да участва в опорочена юридически процедура.

"Това, което реши правната комисия не е в съответствие със законите на страната", коментира от своя страна синият депутат Иван Иванов. Той допълни, че сега е моментът да се покаже дали България е правова държава или не.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?