СГС се засегна от "квалификации", отправени от защитничката на Алексей Петров

Софийският градски съд (СГС) ще сезира Софийската адвокатска колегия за това дали не са нарушени правилата на професионалната етика по повод изказвания на адвокатката на Алексей Петров, Ина Лулчева.

В прессъобщението на СГС се казва, че "квалификациите за съдията-докладчик, постановил определението за задържането на Алексей Петров и останалите обвиняеми, излиза извън рамките на добрия тон. Изказването на адвокат Лулчева внушава на обществото, че съдийското убеждение се формира не в основата на закона и доказателствата по делото, а на други неприемливи обстоятелства". А "подобни квалификации не са в интерес на правосъдието".

Според СГС квалификациите, които Лулчева отправила по адрес на съдията докладчик, постановил определението за задържането на Алексей Петров и останалите обвиняеми, излиза извън рамките на добрия тон.

"Думите ми са некоректно цитирани и извадени от контекста", коментира по този повод адвокат Ина Лулчева, като се позова на цитат на нейните в съботния брой на в. "24 часа". "Аз никога не съм си позволявала и не бих си позволила персонални оценки за съдия, защото съм убедена, че подобни изявления унижават повече този, който ги казва", уточнява тя пред "Правен свят".

В съботния си брой в. "24 часа" изважда като цитат на защитничката на Алексей Петров след заседанието на съда от петък: "Законът не е спазен. А причините за това, всеки може да си ги изведе. Те могат да бъдат неграмотност, немарливост или повлияване." В заглавието това е съобщено така: "Лулчева: Съдийката? Немарлива, неграмотна или повлияна".

Адвокат Лулчева посочи, че коментарът ѝ е направен в друг контекст. "Аз действително казах, че "неспазването на закона може да се дължи на неграмотност, немарливост или повлияване" и продължавам да стоя зад това твърдение. Всъщност смятам, че зад такова твърдение би застанал всеки, защото то е вярно. Но казаното от мен в тази му част е съвсем принципно и по никакъв начин не коментира решението. Изваждането от контекста е некоректно", заявява Лулчева.

В петък СГС наложи постоянен арест на Алексей Петров и още шестима задържани при акция "Октопод". Съдия Ана Захариева прецени, че обвиненията не са достатъчно прецизни, но пък са достатъчни за ранния етап на разследването. Определението на съдията – докладчик по делото ще бъде публикувано на страницата на СГС в понеделник, 15 февруари.

Споделяне

Още по темата

Още от България