Шефът на столичното парно уволнен от СОС, чака се отпор от Овчаров

Шефът на столичното парно уволнен от СОС, чака се отпор от Овчаров

Столичният общински съвет (СОС) освободи във вторник най-новия директор на “Топлофикация – София” Наско Михов, обвинен от десните партии в некомпетентност и бездействие. Срещу смяната, одобрена с 37 гласа “за”, гласуваха 19 съветници от БСП и НДСВ, с чиято подкрепа Михов бе избран през януари.

За да стане факт, уволнението трябва да бъде утвърдено и от Общото събрание на акционерите. По неформална информация на Mediapool от БСП, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще блокира освобождаването на Михов чрез своята квота в събранието. Пред колегите си от червената група в СОС министърът е заявил, че два месеца е твърде малко време, за да се правят генерални изводи за изпълнителния директор.

СОС реши още да се промени уставът на дружеството, което да се управлява от съвет на директорите с до петима членове с тригодишен мандат. Целта е да не се възпрепятства работата на топлофикацията заради отстраняването на Михов, който също е член на управата на фирмата. Общото събрание трябва да се свика до една седмица.

Овчаров: Не можем да допуснем безвластие

По-рано във вторник министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров се обяви против смяната на Михов и направи пореден опит да разграничи себе си и партията си от него.

“Топлофикация-София” да не е виенско колело, та на всяко кръгче някой да се качва”, коментира министърът и призова столичните общинари към разум и ясна визия за управление на столичното парно. Три месеца след поемане на поста, самият Михов едва сега показа своята визия, състояща се в повишение на цените.

“Не можем да допуснем още една година безвластие в столичната топлофикация. Сега СДС иска да довърши дружеството, базирайки цялата си предизборна кампания върху проблемите му”, заяви Овчаров.

Когато журналисти припомниха, че шефът на дружеството бе избран именно по настояване и с подкрепата на БСП, министър Овчаров отвърна, че това не е така, а Михов бил втори в класацията на конкурса.

Попитан директно дали подкрепя Наско Михов на поста му, Овчаров благодари за вниманието и напусна пресконференцията.

Преди това попита СДС, СОС и кмета Бойко Борисов какво предлагат за развитието на дружеството със смяната на Михов. Овчаров дори посочи, че Михов бил предложен за поста от СДС, които сега искат да го махат заради незадоволителна работа на дружеството.

Михов бе избран след скандал в средата на януари, когато спечелилият общинския конкурс кандидат Стоян Тодоров беше отхвърлен под натиска на БСП. Михов, известен като бивш колега на Овчаров от АЕЦ “Козлодуй” и бивш съветник на финансовия министър от царското правителство Милен Велчев, бе избран на поста с гласовете на БСП, НДСВ, ССД, “Демократи за София” и “Гергьовден”. СДС и ДСБ бойкотираха вота.

Странен дебат

Дебатът за смяната на Наско Михов се въртеше по-скоро около предстоящите местни избори. Веднага след гласуването Мичо Райковски (БСП) обяви, че СДС и ДСБ са изиграли “ниска политическа игричка” и прогнозира, че агонията на столичното парно ще продължи.

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев определи инициативата на СДС за смяната на Михов за “некадърен сценарий”. Той нападна и колегата си от “Гергьовден” Тошко Добрев, който също поиска смяната на Михов.

“Ти разбираш да продаваш евтино общински имоти, откога разбираш от “Топлофикация – София?”, обърна се Каролев към Добрев (б.р. до 2003 година Тодор Добрев бе изпълнителен директор на “Софийски имоти”).

От своя страна Добрев определи плановете на Наско Михов за “Топлофикация - София” като “басни от селска вечеринка”.

Шефът на бюджетната комисия Иван Нейков (СДС) увери, че нямат нищо лично срещу Михов. “Сигурно е добър за комшия”, предположи той. От ССД не останаха назад като предложиха до един месец “Топлофикация - София” да се листва на борсата, въпреки плачевното си състояние. Според тях акциите на дружеството трябва да се раздадат на столичани, за да станат съпричастни към него и да си плащат сметките.

Хората на Софиянски заедно с “Гергьовден”, земеделците на Мозер и другите по-малки партии, които през януари подкрепиха Михов, сега се обявиха против него.

Поскъпване на парното

Часове преди СОС да освободи Михов, той представи бизнес план, който предвижда поскъпване на парното между 5, 05 и 13 процента. Михов се позовава на увеличената цена на природния газ от 1 януари, очакваното поскъпване на водата и искането на синдикатите за нарастване на заплатите в “Топлофикация-София”, която е на ръба на банкрута.

Факт е, че поскъпването на синьото гориво от началото на годината не бе отразено в цените на топлофикациите, но в същото време от 1 април газът леко поевтиня. Тогава председателят на ДКЕВР Константин Шушулов заяви, че ще търси резерви за намаляването на цената на топлоенергията от юли.

Разходите за вода, която се подгрява за отоплението на сградите, също се калкулират в цената на парното, но пак Шушулов по-рано бе коментирал, че не очаква повишението ѝ да се отрази върху парното. Заплатите на работниците също се признават за разход при ценообразуването, но надали енергийният регулатор ще се съгласи с този аргумент на фона на ескалиращото обществено напрежение срещу “Топлофикация-София”, чийто двама предишни директори  Валентин Димитров и Георги Рогачев са в ареста по разследване за източване на дружеството.

Липсата на техническо време му попречила да предприеме действия за оздравяването на дружеството, оправда се Михов пред инженерната комисия по повод исканото му от СДС освобождаване заради бездействие. Реално само от месец Михов бил работил с действащ Съвет на директорите.

Председателят на управата на “Топлофикация-София” Лилия Маутнер заяви пред общинарите, че е лоша комуникацията между членовете на борда на дружеството и се налагало да си пишат писма. Дори тя получила бизнес плана заедно с градските съветници на днешното заседание.

Запитан как ще подобри плащането на фактурите, Михов отвърна, че ще се направят списъци с нередовните платци и те ще се дадат на съд. Маутнер обаче му опонира, че това е невъзможно да стане.

“Топлофикация-София” пропусна предоставената ѝ възможност от топлото време тази зима да произведе повече електроенергия и да позакрепи финансовото си положение”, коментира Иван Нейков от СДС, чиято партия иска освобождаването на Михов.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?