Синята коалиция иска анулиране лиценза на АЕЦ "Белене"

Над 540 хил. души поискаха ядрения референдум, сн. БГНЕС

Синята коалиция призовава правителството да предприеме необходимите стъпки за анулиране на лиценза на площадката за АЕЦ "Белене". Причината е висока сеизмичност на на Вранча, Румъния, и разлома между Белене и Свищов. заяви Лъчезар Тошев в прочетена от парламентарната трибуна декларация от името на сините.

Твърденията на предишния икономически министър Трайчо Трайков за сеизмичност от 4-та степен на площадката са далеч от реалността, защото тя отчита само местен епицентър, но не и огнището във Вранча, заяви Тошев. Той посочи, че реалната сеизмичност на терена за строеж на спряната АЕЦ "Белене" е от осма степен и напомни за земетресението в региона от 1977 г., чийто епицентър е в Румъния, но причинява щети у нас и в Свищов загиват над 100 души. По думите на депутата скоро са били регистрирани две земетресения във Вранча - едното от 3.4, а другото от 4.7 по скалата на Рихтер.

 

Според него народният представител някои учени у нас, заради лошото заплащане на труда им, те са склонни да обслужват определени интереси и да дават отговори, които се харесват.

 

Междувременно стана ясно, че трети инициативен комитет - "Зелените алтернативи против АЕЦ", ще внесе по-късно през деня документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация като застъпник на алтернативната позиция в насрочения за 27 януари 2013 г. референдум "за" или "против" развитието на ядрената енергетика в България с нови ядрени мощности. В четвъртък такъв регистрираха от партията на Мария Капон, а във вторник – и Синята коалиция.  

Споделяне

Още по темата

Още от България