Собственици на имоти се оказват най-печеливши от проблемите с тока

Собственици на имоти се оказват най-печеливши от проблемите с тока

Най-печеливши от проблемите с тока в Южното Черноморие вероятно ще се окажат собствениците на имоти, през които ще минава новата инфраструктура на държавата НЕК, която трябва да подсигури електрозахранването от следващия туристически сезон. Това стана ясно в петък след среща в Бургас между вицепремиера Симеон Дянков, в чийто ресори е енергетиката, областният управител Константин Гребенаров, шефовете на НЕК Красимир Първанов и на крайния електроснабдител ЕВН Йорг Золфернер, директорът на "Слънчев бряг" Мария Михалева и председателят на Съюза на собствениците в курортния комплекс Елена Иванова.

В най-големите горещини, курорти по Южното Черноморие останаха без ток на няколко пъти през последните седмици заради аварии в мрежата високо напрежение на НЕК и една в системата на ЕВН.

НЕК ще изкупува земи на пазарни цени от собствениците, през чиито терени трябва да премине новият далекопровод от Айтос до курорта "Слънчев бряг" и който ще реши проблемите с електрозахранването, заяви Красимир Първанов след срещата.

Гребенаров допълни, че отчуждаването на земите ще създаде проблеми и затова следващата седмица ще бъде организирана среща с кметовете на четирите засегнати общини.

Проблемът с електричеството е бил ясен от 2003 г., но досега нищо не било направено, заяви Дянков. Той добави, че в следващите 10 месеца ще се работи активно, за да се избегне повторение на ситуацията от това лято. Осигурено е и финансиране за проекта, посочи министърът.

Първанов допълни, че за рехабилитацията на мрежата са предвидени 40 млн. лв. От тях 7 млн. лв. са за въпросния далекопровод, 15 млн. лв. - за ремонти по мрежата, 10 млн. лв. за строеж на нова подстанция в Слънчев бряг, която да поеме разширението на легловата база, а останалите 8 млн. лв. са планирани за присъединяване към енергопреносната мрежа на централи от възобновяеми източници.

Шефът на НЕК обяви, че вложенията в мрежата няма да се отразят на цената на тока и тя няма да се промени.

Преди време той призна, че вместо да инвестира в системата, както е трябвало, тъй като парите са били предвидени в тарифите на електроенергията, бившото ръководство на НЕК е плащало по инвестиционни проекти като АЕЦ “Белене“ и хидровъзел “Цанков камък“.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране пък обяви, че ще направи одит в държавната компания как са харчени приходите, част от които е трябвало да отиват в мрежата, но проверката почти месец по-късно още не е започнала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?