Софийският районен съд ще получи нова сграда в ... нищото

Още не са обявени обществените поръчки за околното пространство и техниката в съдебната палата

Сградата на бившото ГУСВ. Сн. архив

Новата сграда на Софийския районен съд е почти готова, но заради бездействието на правосъдното министерство остава неуреден въпросът с околното пространство. Това стана ясно от думите на председателя на съда Методи Лалов в понеделник, който покани медиите на среща в празните зали на сградата на бившото ГУСВ на бул. "Цар Борис III". Проблемите с преместването на гражданската колегия на най-големия съд в страната на новия адрес остават много.

След двегодишна кореспонденция между Лалов и министерството бяха решени проблемите с течащия покрив и наводняващите се мазета на сградата. През последния месец бе обявена обществена поръчка за нови мебели на стойност 3 милиона лева, макар че изчисленията сочат, че те ще струват около 5 милиона лева. Закъснението може да доведе до провал на поръчката.

В същото време квартал Лагера ще остане в обсада от коли, ако не се реши предварително проблемът с пространството около Софийския районен съд. Сградата на ГУСВ все още няма ограда и достатъчно място за паркинги. Всеки ден на работа там ще ходят над 500 души, без да се смятат хилядите граждани.

"Ние ще съдим хората, а отвън ще копаят багери и ще се джвака в кал до колене", обясни съдия Лалов. Преди ден правосъдното министерство пусна прессъобщение, изпреварващо срещата на съдията с медиите, което имаше за цел да покаже колко много е свършено по новата сграда. Основното послание бе, че до края на годината новата сграда ще бъде предадена на Софийския районен съд (СРС). Тя обаче ще бъде празна, без бюра и компютри и с разкопана околност, се разбра от думите на председателя на СРС.

"Видях отговора, че до края на годината сградата щяла да бъде предадена. Как? Без околното пространство? Хората да газят в калта, да няма къде да паркират съдебните служители и да задръстят квартала? В момента строителят плаща да поддържа сградата. Ако тя бъде предадена в този вид до края на годината, това, което струва сега на него, а в отоплителния сезон ще е още повече, ще го плаща или СРС, или министерството. Все държавни пари, все тая, щом ще стои празно и парите ще отиват на вятъра. Ако ни бъде предадена, ние не можем да я ползваме, защото няма мебели, а няма, защото няма синхрон. Министерството ще охранява празна сграда", каза съдия Лалов.

Пред Mediapool Филип Господинов, собственик на фирмата "Ф-Строй груп" ЕООД, която извършва ремонта, допълни мрачната картина около ремонта. От март правосъдното министерство му дължи 2.7 милиона лева за извършената работа. В момента строителят плаща 11 000 лева на месец за поддръжка на сградата и нейната охрана. Само през зимата парното ще струва 25 000 лева на месец, които пак ще бъдат платени от фирмата. Тя не е задължена по обществена поръчка да прави тези разходи, а отоплението е необходимо, за да не се унищожат вече извършените ремонти. Колкото по-дълго време се отлага преместването на гражданското отделение на съда в новата сграда, толкова по-дълго време държавата ще плаща за празен имот, стана ясно по време на пресконференцията.

 

Преместването може да се случи най-рано през съдебната ваканция на 2014 година.

Остават нерешено кога ще бъдат отпуснати парите за ремонт на подземния паркинг и за противообледенителна техника, за да не падат ледени висулки върху главите на хората. Правосъдното министерство трябва да проведе и разговори със Столичната община за пререгулиране на движението в района.

"Смениха се трима министри, такава беше социално-политическата обстановка в страната. Министрите се смениха, обаче средният ешелон в министерството не е претърпял кой знае каква промяна. И аз мисля, че точно тези служители не са си свършили работата. Това са хората, които съм сезирал и питайте тях защо седим в празна зала. Инициативата за сградата трябва да бъде на министерството, която отговаря за нея, не на съдиите", каза Методи Лалов.

Той даде за пример кореспонденцията си от последните месеци с главния секретар на правосъдното министерство Тодор Керанов. Преди близо 3 месеца Лалов поканил Керанов в сградата, за да го запознае с недовършените неща, които трябва да бъдат обект на нова обществена поръчка. Керанов казал, че това е резонно и ще бъдат предприети такива действия. След това идвал още два пъти по настояване на Лалов и всеки път казвал, че ще предприемат действия. Преди десетина дни Керанов казал, че до дни поръчката ще бъде стартирана и в крайна сметка и този срок, който той сам си поставил, не бил спазен.

"Тогава го предупредих, че очевидно само си говорим едно и също и ще сезирам медиите. Тодор Керанов не изпълни дадената дума да бъде стартирана поръчката. Търсих го няколко пъти, той престана да ми вдига. Търсих министър Златанова няколко пъти миналата седмица, тя не ми вдигна. Очаквах обратен разговор – нямаше такъв", каза днес Лалов.

Преди ден правосъдното министерство каза, че подготвя техническа документация за обявяване на обществена поръчка за изграждане на подземен и надземен паркинг и ограда на стойност около 1 млн. лв., като средствата ще бъдат заложени в бюджета за 2014 година. От министерството не казаха защо подготвянето се е проточило 3 месеца.

Методи Лалов обясни още, че не знае какво се случва с ремонта на т. нар. "военно НДК", където трябва да бъде настанено наказателното отделение на районния съд. За последно преди шест месеца той е бил извикан да подпише идейния проект за вътрешното разположение на съдебните зали.

В отговор на думите на съдия Лалов от правосъдното министерство заявиха за Mediapool, че общесвените поръчки за мебелите и оградата са обявени през септември, защото преди това не е имало пари в бюджета. Вече е обявена и обществената поръчка за паркинг, допълниха от МП, уверявайки, че се водят разговори със Столична община за облагородяване на околното пространство. Сградата ще бъде прехвърлена на Софийския районен съд в края на година и от този момент той трябва да поеме режийните. Министерството увери, че всички дължими суми ще бъдат преведени на строителя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?