Нямало друг случай в ЕС цяла планина да е защитена и да няма несрещани другаде видове

Спортният и туристическият министри са "за" втори лифт на Банско

Природозащитници възмутени от откритото лобиране за бизнес интересите на "Юлен"

Спортният и туристическият министри са "за" втори лифт на Банско

Министрите на спорта и на туризма Красен Кралев и Николина Ангелкова се обявиха в сряда за изграждането на втори кабинков лифт в ски курорта Банско, какъвто дружеството, оператор на ски съоръженията – "Юлен" АД, иска да строи още от края на предишното управление на ГЕРБ, което също даде подкрепата си за това начинание, но предложението на фирмата остана на трупчета при следващите кабинети.

Изявленията на Кралев и Ангелкова идват ден след поредния протест на граждани на Банско с искане да се започнат нови строежи в планината Пирин. Зад акцията на входа на Банско отново бе гражданското сдружение "Природата за хората", известно като близко до "Юлен" и до съакционера в ПИБ Цеко Минев, който е и шеф на Българската ски федерация, щедро финансирана от държавата за провеждането на ски първенствата в Банско.

Само за организирането на световната купа по ски алпийски дисциплини този месец в Банско спортното министерство е дало 1.25 млн. лв. на Българската федерация по ски, според регистъра на обществените поръчки. Ръководената от Цеко Минев организация пък е обявила обществена поръчка с пряко договаряне за разпределянето на парите и те са дадени на "Юлен", тъй като компанията стопанисва ски съоръженията, които ще се ползват за състезанието.

Министерството на туризма пък е дало отново с поръчка с пряко договаряне 195 000 лв. за реклама на България по време на стартовете в Банско. Сумата е за "Български ски пул" - дружество на федерацията по ски, тъй като спортната организация е прехвърлила ексклузивно на него рекламните права, свързани с мероприятия, организирани от федерацията. През 2014 г. "Български ски пул" е получило по същия начин други 168 000 лв. от икономическото министерство тогава за реклама на България по време на европейската ски купа в Боровец, както и при провеждането на конгреса на Световната ски федерация в Барселона.

За да не ходят децата ни на ски в Турция и Гърция

"Вместо да стоим и да констатираме какво правят и какво са постигнали другите държави, е редно да обсъдим какво можем ние да постигнем и как да го направим, така че да бъдем на едно от първите места, а не след време нашите деца да ходят на ски в Турция или Гърция", застъпи се за разрастването на ски зоната министър Николина Ангелкова след заседанието на правителството.

Без втори лифт не може да има адекватни условия за туризъм и спорт в Банско, заяви от своя страна спортният министър Красен Кралев на заседание на парламентарната комисия за младежта и спорта.

"Смятам, че трябва да се намери трайно решение. Буферната зона (от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в националния парк "Пирин" – б.ред.) е ясна и там трябва да може да се строи. Категорично ясно е, че трябва да има втори лифт. Не може да развиваме зимен туризъм и ски спорт с 200 км писти", обясни той.

Съвсем скоро ще излезем с решение, което да успокои жителите на Банско, добави по-късно пред журналисти Кралев.

"Няма такъв случай в друга страна от Европейския съюз, при който цяла планина да е защитена територия. Какви са били мотивите преди 30 години не знам, но се е случило", коментира той. Според него "там няма оригинални защитени видове, които да не се срещат на друго място". "Решението да бъде обявен Пирин за защитена територия не е било разумно", смята още спортният министър.

"Проверихме и се оказа, че ЮНЕСКО не забранява строежа в тези територии, а сами си го забраняваме. Проверката показа, че има съответствие с режима за строителство на ЮНЕСКО", каза Кралев.

При проверка на ЮНЕСКО през 2012 г. България беше упрекната за допуснатото прекомерно и лишено от икономическа логика застрояване с хотели в землищата на Банско и Разлог, което не дава възможност за балансираното и устойчиво ползване на световния обект Пирин.

Кралев не разбира екоеуфорията

"Аз не разбирам тази настойчивост и еуфория на екоорганизациите да се противопоставят. Искаме децата да обичат планината и да спортуват, но как да влязат в контакт с планината? Правим си лоша реклама на държавата с тези километрични опашки. Трябва да има втори кабинков лифт", продължи Красен Кралев.

Според него проблемът с концесионния договор за ползването на част от защитените територии на парк "Пирин" от ски зоната с "Юлен" пречи на разрешението за втория кабинков лифт и изрази надежда, че до средата на февруари проблемът ще бъде решен. От думите му обаче стана ясно, че бърка създадената в началото на януари работна група за търсене на решение с проблема с разминаването на записаните в договор с "Юлен" терени за ползване и тези в Териториалния устройствен правилник на зоната с одобряването на втория ски лифт.

Само преди около две седмици министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви пред Mediapool, че в нейното ведомство няма искане за втори кабинков лифт в Банско.

"Смятам, че България трябва да се възползва от потенциала, който има за развитие на планинския туризъм, в частност ски туризма, който привлича висок клас туристи. Вместо да стои и да констатираме какво правят другите държави и какво са постигнали е редно да обсъдим какво може ние да постигнем и да го направим така, че да бъдем на едно от първите места, а не след време нашите деца да ходят на ски в Турция и Гърция", коментира от своя страна Николина Ангелкова. Тя все пак направи уговорката, че нейното ведомство подкрепя развитието на зимния туризъм и категорично стои твърдо зад възможностите за втори лифт в Банско при спазване на всички изисквания на закона.

"Министерството на туризма категорично подкрепя развитието на нашите зимни курорти, подчертава изцяло и балансирано изискванията на законите в хармония с природата - категорично едното не вреди на другото", заяви министърът. По думите ѝ, на последната среща с представителите на зелените организации, на бизнеса и на местните власти е бил коментиран въпроса трябва ли да се чака да се случи трагедия, за да се реши амортизираните и остарели съоръжения да бъдат сменени.

Екозащитници: Явно вече е взето решението

Изявленията на двамата министри предизвикаха недоволството на екокоалицията "За да остане природа в България". Според организацията техните думи са показателни, че е напълно проформа назначената междуведомствена работна група, която в срок до 15 февруари 2015 г. трябва да разгледа възникналите проблеми, свързани с изпълнението на концесията за ски зона Банско в изключителната държавна собственост вековни гори в Национален парк "Пирин".

Според природозащитниците, вече е ясно, че се правят жалки опити да се прикрие взето вече решение на правителството. Подобни изявления показват само, че авторите им не познават българските закони и лобират в полза на частни интереси, пише в позиция на екокоалицията.

От коалицията напомнят, че съгласно Закона за защитените територии е забранено строителството на нови спортни съоръжения в националните паркове. Според природозащитниците държавата се опитва да прикрие нередностите при реализирането на концесията от дружество собственост на офшорни компании, описани в доклади на Сметната палата, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност - БОРКОР, Министерство на околната среда и водите, прокуратурата и ЮНЕСКО.

"Природозащитници, скиори и сноубордисти остават в готовност за протестни действия в защита на националните и природните паркове в България и за извеждането на зимните спортове от монополните икономически кръгове", пише в съобщението на организацията.

Приходите в бюджета от концесията една 277 хил. лв. през 2013 г.

В същото време стана ясно, че концесията на терени от Националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско е донесла едва 276 835.50 лв. приходи през 2013 г. в бюджета на Министерството на околната среда и водите. Това сочи годишният доклад на комисията за текущ контрол по изпълнението през 2013 г. на сключените концесионни договори към министъра на околната среда и водите, който бе приет в сряда на правителственото заседание.

За сравнение от 18 концесионни договори за ползване на минерални избори са постъпили 2 430 554.60 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?