СРС-та вече няма да са повод за засекретяване на съдебни процеси

Парламентът смята да прекрати практиката на МВР и прокуратурата да обикалят из страната, докато получат разрешение за подслушване

СРС-та вече няма да са повод за засекретяване на съдебни процеси

Парламентът смята да прекрати практиката на МВР и прокуратурата да обикалят из страната, докато получат разрешение за подслушване.

Наличието на данни от специални разузнавателни средства (СРС) по наказателните дела няма повече да бъде повод за автоматично закриване на съдебните процеси и секретното им провеждане далеч от очите на медиите и обществеността. Това реши в сряда парламентарната Комисия по правни въпроси.

Депутатите разгледаха ключови промени в законите, с които се създава новата агенция за използване на СРС – Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и промени в Закона за защита на класифицираната информация. Въпреки важността на темите на заседанието присъстваха не повече от една трета от членовете на комисията.

Новата институция ДАТО на практика е структурата в МВР, която досега отговаряше за подслушването. Тя вече е на пряко подчинение на Министерския съвет и ще разполага с изцяло собствен бюджет. Промените бяха наложени от серията скандали с подслушване, в които МВР се замеси в последното десетилетие и отразяват нуждата от външен контрол върху тази специфична и нарушаваща правата на гражданите дейност.

В сряда мнозинството прие, че трябва да се преустанови и практиката служителите на МВР и ДАНС, както и прокурорите да обикалят из окръжните съдилища в цялата страна, докато се намери някой удобен магистрат, който да подпише искането им за използване на СРС. Тези скандални практики се набиха на очи най-вече по време на делото "Цонев-Сантиров-Попов", в което СРС-та бяха разрешени от председателите на окръжните съдилища в Пловдив и Бургас. Тогава председател на съда в Пловдив беше Сотир Цацаров, който впоследствие стана главен прокурор, а след като провери случая призна, че тогава е бил подведен с искането за СРС от заместник-градския прокурор на София Роман Василев.

След окончателното приемане на промените разрешение за използване на СРС ще се издава само от шефа  на окръжния съд в района, където е извършено престъплението.

Депутатите заложиха и още една гаранция, че няма да има безконтролно разрешаване на подслушване. Те дадоха право на съдиите да изискват всички документи по оперативните дела или разследванията, за да ги прочетат преди да решат дали употребата на СРС е оправдана. Досега магистратите вземаха на вяра твърденията на оперативните работници от МВР и ДАНС, без да могат да се запознаят с реалните факти.

Правната комисия отхвърли искането на главния прокурор да се подслушва всеки свидетел по дело, стига той да е дал съгласие за това. Аргументите срещу това предложение на Цацаров бяха, че по този начин могат да се накърнят правата на практически неограничен брой хора, с които подслушваният ще контактува в периода на използване на СРС.

Промените ще бъдат приети окончателно след гласуване в четвъртък в пленарна зала на второ четене.

Споделяне

Още по темата

Още от България