Станишев махна Овчаров. Засега временно

Станишев махна Овчаров. Засега временно

Изненадващо в събота следобед премиерът Сергей Станишев “помоли” министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров да излезе в отпуска, докато тече разследването по огромния публичен скандал, който се разразява вече десет дни между националното следствие и икономическото министерство.

След като Румен Овчаров упорито отказваше да подаде оставка, понеже не се чувствал виновен по нито едно от отправените му обвинения от страна на шефа на следствието Ангел Александров, в събота той връчил на премиера оставката си, според съобщението на правителствената информационна служба, “ако по този начин може да стимулира реформата в следствието и съдебната система”. Премиерът не е приел оставката му, но го пратил в отпуска, която ще започне да тече веднага след завършване на посещението на правителствената делегация в Москва, което започва в неделя и приключва на 8 май. В делегацията, ръководена от Станишев, влиза като ключова фигура министърът на икономиката.

Същевременно премиерът е уволнил зам.-министъра на икономиката Корнелия Нинова и зам.-министъра по политиката при бедствия и аварии Делян Пеевски.

Името на Нинова изскочи още в началото на скандала, когато шефът на следствието поиска уволнението на следователката Татяна Шарланджиева заради изнасянето на информация по делото “Топлофикация” към разследвания бизнесмен Красимир Георгиев. В отговор Шарланджиева упрекна остро шефа си, че я изнудвал да иска за него услуги от зам.-министър Корнелия Нинова. Самата Нинова потвърди, че Александров е настоявал тя да махне шефа на “Булгартабак холдинг” Христо Лачев, че искал услуги, свързани с Комисията по хазарт и с Държавния резерв, все сфери, контролирани от ДПС.

След това Нинова публично се разприказва и шефът на “Булгартабак”, заяви, че е бил рекетиран от другия уволнен днес зам.-министър - Делян Пеевски, за да дава пари на ДПС.

По същото време Александров посочи като основен покровител на разследвания Красимир Георгиев Румен Овчаров, който си позволил да го изнудва и да го заплашва физически.

В средата на седмицата Александров бе накаран да млъкне, като бе пратен в отпуска.

В съботното съобщение от правителствената пресслужба се казва още:” Министър-председателят заявява още веднъж категоричната си позиция, че изпълнителната власт ще окаже пълно и детайлно съдействие на прокуратурата. Премиерът е твърдо убеден, че цялостното изясняване на всички данни, факти и доказателства, както и гарантирането на публичност и прозрачност по прокурорската проверка ще имат оздравителен ефект върху състоянието на съдебната система и следствието, тъй като именно нерешените проблеми в него са в основата на сегашното обществено напрежение, продължава съобщението.

В него се казва още, че “премиерът напълно подкрепя инициативата на главния прокурор Борис Велчев с хода на цялостното разследване да бъдат своевременно запознавани експерти на Европейската комисия”.

С този ход на Станишев от двете воюващи страни бяха махнати по двама играча и равновесието в управляващата коалиция бе запазено. Първо в принудителна отпуска излезе директорът на следствието Ангел Александров, който пръв хвърли обвинения към зам.икономическия министър Корнелия Нинова и след това директно – към Румен Овчаров. Александров е протежиран от лидера на ДПС Ахмед Доган. След огромен натиск над Овчаров той също бе принуден да се отстрани. За симетрия Станишев махна озовалата се в центъра на скандала Корнелия Нинова, която е от квотата на БСП, и Делян Пеевски, който като зам.-министър е от квотата на ДПС.

Съобщението за временното отстраняване на Овчаров бе прието с изненада в министерството му, защото до петък вечерта нямаше никакви индикации, че позициите на министъра са се разклатили, и той излъчваше пълната увереност, че ще устои на лавината от обвинения към него. Все още няма яснота кой ще го замества, докато е в отпуска. След уволнението на Нинова зам.-министрите остават петима - Лъчезар Борисов, Анна Янева, Валентин Иванов, Йордан Димов и Галина Тошева.

В разпратено до медиите съобщение на прокуратурата в събота късно следобед се казва, че “излизането в отпуск на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров ще помогне на прокуратурата да работи в по-спокойна обстановка и да свърши работата си по-бързо”.

Реакцията на политици и депутати на решението на премиера бе сдържана.

Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски коментира във Варна лаконично, че “има компетентни органи, които да работят по случая”.

Според председателя на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков “готовността на министър Овчаров да подаде оставка, ако това ще допринесе за стимулирането на реформите в следствието и съдебната система, е една отговорна позиция, която ще доведе до спокойна среда за обективно установяване на обстоятелства около скандала”.

Лидерът на СДС Петър Стоянов заяви, че това са твърде закъснели и половинчати мерки.

“Ясно е, че правителството, което досега представляваше картел на БСП, НДСВ и ДПС и се занимаваше главно с това да разпределя и преразпределя, в момента изпитва много тежки затруднения. Участниците в картела започнаха да воюват помежду си. В самата БСП се очертаха два клана и това личи от самото признание на Румен Овчаров, че с него се борят среди от бившото Шесто управление на Държавна сигурност”, посочи Стоянов. По думите му в момента страната е изправена не просто пред корупционен скандал, а пред криза, която може да се окаже много сериозна и за управлението и за държавността в България.

От ДПС както обикновено нямаше никакви коментари.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?