И бизнесменът Красимир Георгиев обвиняем по аферата “Топлофикация”

Собственикът на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев бе обвинен задочно в изпиране на около 500 000 лв. от сделки, свързани с фирмата “Банско пропъртис”, съобщиха за Mediapool от прокуратурата в петък. Според разследващите престъпленията са извършени в последните три-четири години. За пране на пари през същата фирма обвинения преди време бяха повдигнати и на майката на Валентин Димитров – Цеца Димитрова.

“Банско пропъртис” се занимава със строителни инвестиции в едноименния зимен курорт. 

Красимир Георгиев получава задочно обвинението, тъй като е в чужбина, където живее от години, а прокуратурата го чака да дойде в България, след като приключи лечението му зад граница, както самият той съобщи чрез адвоката си преди няколко дни. Така Георгиев се превръща в поредния обвиняем по делата за далаверите в софийското парно, които с трепет се очаква да влязат в съда.

Обвиненията за пране на пари обаче много трудно издържат  в съда, тъй като трябва да се докаже и престъплението, чрез което са придобити, оплаквали са се неведнъж представители на прокуратурата.      

Името на бизнесмена Красимир Георгиев е в центъра на шумния корупционен скандал “Александров - Овчаров”, разтърсил страната в последните седмици. Въпреки че се разграничи от Георгиев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) не скри, че се познава от години с бизнесмена и са работили заедно в областта на енергийния сектор, но отхвърли предположенията, че Георгиев се е ползвал с покровителството му, за да развива бизнеса си.

В разгара на скандала от БСП се опитаха да се дистанцират от твърденията, че бизнесменът е получавал протекции от хора в държавното управление, свързани с левицата. Фактът, че Георгиев е разговарял многократно с министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, както показа изтекла информация от подслушването на следовател Шарланджиева, бе омаловажен от министъра, който обясни, че Георгиев е “откритие” на предшественика му Валентин Церовски (НДСВ) и че с бизнесмена е водил частни телефонни разговори, но само “по работа”, във връзка с проекта Бургас – Александруполис.

Факт е, че предишното правителство вкара “Форнитер” в Универсален терминал – Бургас без търг или конкурс, а настоящото го извади.

Частните бизнесначинания на Красимир Георгиев започват в началото на деветдесетте години и се развиват възходящо при всичките правителства до днес.  

И в момента Георгиев има общо участие във фирми заедно с депутата от левицата Петър Кънев, известен с широкия обхват на бизнеса си. Съвместните бизнеспроекти на двамата датират от много години.

Двамата са съдружници в регистрираната още през 1990 г. “Финансово-брокерска компания 7М”, след това в дружество “7М Ин”, която впоследствие е ликвидирана, в дружество “Кристал”, “Матриксс”, “Корал-92”.

Според справка в “Дакси” Петър Кънев и Красимир Георгиев имат общо участие в “Застрахователна и презастрахователна компания 7М”, която е в ликвидация.

Шарланджиева желае да “помогне на прокуратурата”

Формалният повод за избухването на скандала стана разгласеното обвинение от страна на директора на националното следствие Ангел Александров, че като свидетел по делата за софийското парно, към Георгиев е изтичала информация от следователката Татяна Шарланджиева. В петък тя се яви на втори разпит в прокуратурата по предварителната проверка по скандала. Срещу нея се води разследване за престъплението срещу правосъдието. По същия член от Наказателния кодекс се проверява и уволнената заместничка на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров – Корнелия Нинова.

След близо час престой в кабинетите на Софийската градска прокуратура    Татяна Шарланджиева обяви, че се надява да е помогнала на държавното обвинение с допълнителните обяснения, които е дала.

Прочулата се напоследък следователка предпочете да не коментира, за да не си “навреди”, тъй като срещу нея има наказателно производство. “В интерес на моята защита е да не говоря повече пред медиите”. Въпреки това обаче каза, че “съдът трябва да прецени какво точно е направила”.

Запитана дали по скандала ще излязат още имена, Шарланджиева препрати към тези, “които пускат имената”.

“Искреното ми желание е да помогна на прокуратурата по проверката, която е образувана", допълни тя.

Шарланджиева добави, че е поддържала с Нинова, която също е бивш следовател. "Нали ми е приятелка", уточни тя, но не отговори дали бившият ѝ пряк ръководител в следствието Зоя Иванова е знаела за контактите ѝ с Красимир Георгиев. 

Зоя Иванова не знаела с какво се занимава подчинената ѝ

Самата Иванова също се яви на повторен разпит в прокуратурата в петък следобед. На излизане тя заяви, че е казала, че не знае с какво се е занимавала подчинената ѝ.

Няма да коментирам нищо по случая, защото има проверка, заяви още Зоя Иванова и добави, че с наблюдаващия прокурор по проверката Иванка Трифонова “са уточнили някои въпроси”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?