София кани евроексперт за разследването на мегаскандала

София кани евроексперт за разследването на мегаскандала

Президентът Георги Първанов упрекна премиера Сергей Станишев, че е закъснял с решението си да изкара в отпуск министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и да отстрани двама заместник-министри, замесени в крупния скандал с ръководителя на националното следствие Ангел Александров.

Към днешна дата мога да оценя действията на министър-председателя положително, каза Първанов в неделя, ден след като Станишев оповести изненадващите за партията си и управляващата коалиция решения.

Действително нямам информация доколко двамата зам.-министри са замесени в случая или е само така -за отклоняване на вниманието от по-дълбоките води в този скандал, коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган, който допусна “сценарий” за скандала.

БНС внася вот на недоверие

Българският народен съюз (БНС) съобщи, че внася в понеделник вот на недоверие към кабинета. Такъв подготвя и СДС. Мотивите на БНС са застрашаване на националната сигурност от страна на министъра на икономиката и енергетиката и ангажиране на отговорността на Министерски съвет за тези негови действия.

още

Споредд Първанов обаче ействията на премиера са важна стъпка в усилията да се създаде необходимата атмосфера за решаването на въпроса и изясняването на цялата истина около това дело. То е емблематично и ще бъде наблюдавано под лупа от нашите европейски партньори с оглед на техните заключения в края на юни за напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията, смята президентът.

До момента той нямаше публичен коментар по скандала, който разтресе високите етажи на изпълнителната и съдебната власт и чийто главни действащи лица са директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров и министърът Румен Овчаров.

Еврокомисията да изпрати експерт

Също в неделя премиерът се срещна с главния прокурор Борис Велчев, който съобщи, че заедно с вътрешния министър Румен Петков (БСП) ще предложи Европейската комисия (ЕК) да изпрати експерт, който да се запознае с действията на следствените органи по скандала у нас.

Според запознати със ситуацията включването на евроексперт е особено важно, тъй като имало и “деликатен” момент, свързан с компрометиращи материали за български министри и високопоставен представител на ЕК. По непотвърдена информация ставало дума за прословутите “снимки от Боровец”, за които спомена шефът на следствието Ангел Александров, а впоследствие Румен Овчаров заговори за договор на “Булгартабак” с модна агенция, папка за който му дал шефът на следствието.

С тези загадъчни снимки се обяснява и коментарът на Овчаров от петък: “И да се опитваме в отговор с лека ръка да обвиняваме, че този бил плейбой, пък онези били фусти, а пък трети бил господар на държавата, това са несериозни неща”.

Засега никой не дава по-конкретна информация за “снимките”, макар че столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов настоя да се хвърли светлина по случая, а депутатът от левицата Татяна Дончева запита многозначително защо мълчи вътрешният министър Румен Петков.

Проверката е все още в началния си етап, очаквам развитие в следващите две-три седмици, каза Велчев след срещата със Станишев.

Нямаме какво да крием от европейските партньори

Разбрахме се с премиера, че няма какво да крием, дори от европейските си партньори, добави той.

Главният прокурор и хората му, които допреди седмица определяха случващото се като “лични пререкания” и отказваха намеса, в неделя заяви, че става дума за “омерзителен скандал”.

Той се опитал да увери премиера, че прокуратурата е максимално мотивирана да завърши проверката в кратки срокове и да бъде представена цялата информация по такъв начин, че да не се допускат политическите мотиви на прокуратурата. Част от далите вече обяснения замесени лица отново ще се явят на разпит.

“Неформални кръгове за влияние и шантаж”

Ще дадем ясен политически знак, че в България не може да има политически чадъри над когото и да било, заяви от своя страна премиерът Станишев. Той допълни, че е освободил зам.-министъра на икономиката Корнелия Нинова (БСП) и зам.-министъра на бедствията и авариите Делян Пеевски от квотата на ДПС заради сериозните обвинения, които е имало към тях.

През последните 17 години много хора използваха стари контакти, имаше неформални кръгове за влияние и шантаж, и се надявам, че много от тези неща ще излязат наяве по време на разследванията, каза министър-председателят в отговор на изявлението на Румен Овчаров от петък, че зад натиска срещу него стоят среди от БСП, свързани с бившата Държавна сигурност, които са източвали държавата.

БСП е заинтересована да излезе наяве истината и да има щателна проверка по всички въпроси, които са възникнали по време на “медийния скандал”, каза Станишев.

Помолен да коментира думите на Първанов, че пускането в отпуск на Овчаров е закъсняло, Станишев посочи, че не смята за необходимо да коментира думите на президента и припомни, че е бил на посещение в Португалия, а  на следващия ден щом се е върнал е предприел необходимите стъпки.

Според президента цялата разправия от този скандал е доста неприятна и обидна за държавата.

В продължение на седмица шефът на следствието Ангел Александров и министър Румен Овчаров си разменяха взаимни обвинения в корупционни схеми, изнудване и заплахи. Замесените лица, фирми и интереси са свързани с БСП и ДПС. Към настоящия момент двете партии от управляващата коалиция са “квит” с раздадените “наказателни картони”, тъй като протежираният от ДПС Ангел Александров и министърът на БСП Румен Овчаров са в отпуск до приключване на разследването, а БСП и ДПС се разделиха с по един заместник-министър.

“Не допускам партийни противоречия на икономическа основа”

Не допускам, че може да има партийни противоречия на някаква икономическа основа. Ако има нещо, то е в личен план, смята президентът.

Скандалът е много сериозен и засяга същностно големия въпрос за борбата ни с корупционните практики в различните власти. Затова беше много важно всяка една от властите да даде своя знак, каза Първанов.

“Ние дължим цялата истина на българския народ и трябва да се направи всичко възможно, за да бъде улеснена прокурорската проверка. Оценявам високо и намерението на главния прокурор да бъдат поканени експерти от ЕК, които да наблюдават това дело, за да е ясно, че няма да има никакво потулване”, коментира президентът.

Според него, ако покаже “добър кризисен мениджмънт”, тройната коалиция може да излезе оздравена и укрепена от начина, по който ще реши този въпрос.

Доган се усъмни в “сценарий” за скандала

Трябва да се установи дали има сценарий за скандала или не, коментира в неделя по време на предизборна обиколка в Хасковско лидерът на ДПС Ахмед Доган, цитиран от БТА. Според него коалиционният съвет трябва да се събере и да вземе съвсем ясна позиция, защото случилото се касае държавата като цяло, но най-вече управляващата коалиция. По думите му час по-скоро трябва да има "рентгенова снимка за генезиса и развитието” на скандала и там, където има корупционен елемент, главният прокурор да бъде безкомпромисен.

"Във всички случаи аз мисля, че компетенцията за разплитане на този случай е в ръцете на прокуратурата. Политиците не трябва да се намесват", смята той. По думите му трябва да се създаде необходимият комфорт на главния прокурор и на неговия екип, за да стигнат до дъното.

Доган каза още, че е разбрал от медиите за уволнението на Делян Пеевски, което не е съгласувано с ДПС. Той обеща да вземе отношение по случая едва след като си го изясни. "Защото аз не знам мястото на "Булгартабак" в този скандал и не мога да го разбера", каза Доган. Той увери, че ДПС подкрепя приватизацията на холдинга, но иска да има яснота за бъдещия купувач, защото ако се продаде чрез борсата, “Булгартабак” може да бъде закрит.

Шефът на държавния холдниг Христо Лачев твърди, че на среща в кабинета на Ангел Александров, Пеевски искал от него да назначи кадър от ДПС за директор на цигарената фабрика в София. Зам.-министър Нинова говори за натиск от шефа на следствието за финансиране на “черни каси” от “Булгартабак”.

Според една от непотвърдените версии, избухналият скандал в държавата е предизвикан от опитите за решаване на проблема с изпадналия в криза държавен монополист, където са били противопоставени икономическите интереси на фирми, свързани с Овчаров от една страна и компании, свързани с Ахмед Доган и вътрешния министър Румен Петков от друга.

За БСП решението е неочаквано, но правилно

Решението на премиера Сергей Станишев за отпуската на Овчаров и освобождаването на зам.-министрите не е сред най-очакваните. Това каза в неделя Ангел Найденов, говорител на Коалиция за България, която по-рано подкрепи категорично министъра си и отказваше да се поставя въпроса за временното или постоянното му отстраняване.

Според Найденов обаче това е решение, при което проличава отговорността и адекватността на един ръководител, показва се решителността и безкомпромисността по отношение на всеки сигнал, който засяга лица, независимо от тяхната длъжност или партийна принадлежност.

Очевидно това е един ход, който цели да свали напрежението от БСП, защото, ако се съди по социологически изследвания, определено имало спад в доверието към партията и то в условия на предизборна кампания, каза Найденов.

Лявото крило в БСП обвини Висшия съвет на партията, че не е предприел необходимите действия за решаване на проблемите с корупцията, за които те са сигнализирали.

Настояваме компетентните органи този път бързо и всестранно да разследват изказаните напоследък твърдения и да установят действителните факти, се казва в позиция на Лявото крило, което призовава да се предотврати политическа намеса и едностранчиво представяне на случая.

Споделяне

Още по темата

Още от България