Шефът на следствието искал пари от “Булгартабак”, Овчаров го заплашвал

Шефът на следствието искал пари от “Булгартабак”, Овчаров го заплашвал

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров стои зад заплахите с компромати и физическо насилие срещу директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. Това изненадващо обяви в сряда самият Александров, няколко часа след като изпълнителният директор на  “Булгартабак” Христо Лачев заяви, че шефът на следствието му искал пари. Така най-грандиозният скандал, избухнал по върховете на съдебната и изпълнителна власт покрай знаковото дело за източването на  “Топлофикация”, взе още по-застрашителни размери.

В опит да се защити от обвиненията за лобистки натиск и заплахи, отправени от негови настоящи и бивши подчинени, в петък Александров каза, че е заплашван, включително и физически, от “един човек в тая държава, който си мисли, че тя му е собственост” и има “финансови възможности да се справи с мен”.  

В сряда той разкри, че става дума за министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП), който бил в основата на “сценария” срещу него.

Публичната разпра започна миналата седмица с искането на Александров за дисциплинарно уволнение на топ следователката Татяна Шарланджиева, уличена в изнасяне на информация за свидетеля по делото на “Топлофикация” Красимир Георгиев. Последният е шеф на консултантската фирма “Фронтиер”, съдружник в една от фирмите, свързани с основния обвиняем по делото Валентин Димитров, освен това известен като близък на министър Овчаров.

Подслушвайки Георгиев във връзка “с националната сигурност”, службите засекли разговорите му Шарланджиева, за което шефът на НСлС информирал главния прокурор на 19 февруари. Информацията била изпратена и до наблюдаващия прокурор по делото за столичното парно Божидар Джамбазов, в чийто екип е Шраланджиева.

 “За мое голямо съжаление установих и то лично от министър Овчаров, че тази информация е станала достояние и до него”, каза Александров. Той направил така, че следователката да узнае за следващата информация към Велчев и час по-късно установил, че и тя е на бюрото на Овчаров. Това го провокирало да каже, че има “лица в тази страна, въобразяващи си, че могат да раздават България на концесия и то не комуто и да е, а само на приятелите си”.  

Александров обясни на журналистите, че знаят само за “Фронтиер”, но собственикът ѝ само през миналата година чрез “десетки, десетки” фирми е извършил “десетки, десетки” покупко-продажби на недвижимости. “Така, че “Фронтиер” е най-невинната фирма”, каза той.

“Главният следовател превръща държавата в Биг Брадър”

“Жалко и недостойно е главният следовател на Републиката да се опитва да превърне държавата в Биг Брадър”, заяви в отговор министър Овчаров, според когото подобен тип поведение е “опасно за държавата”. Той се надява “едно бързо разследване да отсее истината от лъжата и виновните да понесат наказанията си”.

Няма какво да коментираме бисери като този, че съм обявен за собственик на държавата и за първия побойник, заяви Овчаров.

Следствието за “Топлофикация” върви вече 10 месеца и “ако сега Александров е разбрал, че някой му пречи да си свърши работата и че този някой съм аз, то той не заслужава мястото, на което стои и е най-обикновен лъжец”, каза министърът, който нашумя с инициалите “Р.Овч.”, цитирани в писмо на Димитров от ареста.

Въпреки разменените задочни обвинения и квалификации, обаче, нито Овчаров дава заявка да съди Александров, нито Александров смята да търси отговорност от шефа на “Булгартабак” Христо Лачев, който го натопи, че му е искал пари.

Къде е истината?

Александров заяви, че лично Овчаров му е поискал информация за Христо Лачев, защото работата в “Булгартабак” не вървяла. Следователят уведомил министъра, че срещу Лачев, който оглави тютюневия холдинг при управлението на настоящия кабинет, се водят дела. Миналата седмица обаче следователките Зоя Иванова и Татяна Шарланджиева казаха, че чрез тях Александров искал уличаващи документи от зам.-министъра на икономиката Корнелия Нинова за шефа на “Булгартабак”.

Началникът на следствието спомена и за схема за скритата приватизация на “Булгартабак”, но не даде подробности, защото се извършвала проверка.

В сряда шефът на “Булгартабак” Христо Лачев заяви, че Александров е искал и от него информация за работата на зам.-министър Нинова, която е председател на Управителния съвет на холдинга.

“Попита ме дали има смущаващи неща за нея, за мен такива няма”, каза Лачев. “Поиска ми документи, но си има ред, по който да се искат документи, и аз съм настоял за спазването му”, допълни той. Досега обаче не било направено законно искане на документите.

Шефът на тютюневия холдинг каза още, че не знае срещу него или срещу някой от членовете на управата на дружеството да има уличаващи документи.

Лачев съобщи още, че Александров е искал от него пари, но отказа да каже кога, по какъв повод и каква сума. “Има си институции и органи в държавата, които се занимават с това, не сте вие форумът, пред който трябва да давам обяснения”, каза тютюневият шеф пред журналисти. На въпроса дали е подал сигнал за исканите от Александров пари, Лачев не даде еднозначен отговор, а попита журналистите как биха постъпили при това положение. След заявеното намерение за сигнал до прокуратурата, Лачев възкликна: “Ами..”.

По-късно главният прокурор Борис Велчев каза, че не знае за е постъпвал сигнал от Лачев за искани пари.

Самият Лачев се опита да се защити с обяснението, че “в холдинга има правила за покупка на оборудване, на дълготрайни материални активи. Всеки договор се съгласува с УС, а договорите за разпореждане с имущество се одобряват от Надзорния съвет”. Той допълни, че в момента се правят две проверки на тютюневата компания – от инспектората на Министерството на икономиката и енергетиката, което е принципал на дружеството, и от Агенцията за финансова инспекция към Министерството на финансите.

С изявленията си Лачев на практика потвърди обвиненията на Нинова и нейните приятелки от НСлС Шарланджиева и Иванова, че Ангел Александров се отивал да прокарва лобистки интереси и да се отклоняват пари от държавния холдинг към “черни каси”.

Изложените версии и публично обвързани хора, събития и фирми в скандала сочат сблъсък на интереси, свързвани основно с БСП, чийто министър е “шапката” на “Булгартабак, и ДПС, известно с икономическите си интереси в тютюневия холдинг, чиято приватизация системно блокира. Шефът на следствието пък е известен като протеже на ДПС.

Прокуратурата се намесва плахо, ВСС мълчи

Междувременно главният прокурор Борис Велчев каза, че е започнала проверка по скандала с взаимните обвинения в корупция, изнудване и заплахи.

От всички замесени лица ще бъдат снети обяснения. Проверката е възложена на Софийска градска прокуратура, от която зависи и дали да търси обяснения от Румен Овчаров, заяви Велчев. На настоятелните въпроси за връзката на министъра със скандала той отвърна, че не може да знае всичко.

Според прокуратурата делата за “Топлофикация – София” се водят неефективно, каза Борис Велчев. Той обаче няма да търси отговорност за това на наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов, защото с делата се занимават следствени екипи, а обвинението дава само указания.

Запитан дали ще сезира ВСС за поведението на Ангел Александров като уронващо престижа на съдебната власт и да поиска образуване на дисциплинарно производство, главният прокурор Борис Велчев каза на журналистите: Вие преценете дали има уронване на престижа на съдебната власт.

Единственият член на ВСС, взел публично отношение по скандала, е Радка Петрова, която настоя държавното обвинение да се самосезира и да започне да разследва за връзки между магистрати и представители на изпълнителната власт с организираната престъпност. Тя обаче не уточни какво има предвид под организирана престъпност.

Станишев: Скандалът може да има оздравителен ефект

Миналата седмица премиерът, правителството и прокуратурата отказваха позиция по случая, но в сряда министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев определи скандала като “обезпокоителен” и изрази очакване прокуратурата да излезе със становище.

“От една страна е обезпокояващо, защото е ясно, че нещо не е наред в следствието при подобни взаимни обвинения. От друга страна, това може да има оздравителен ефект, защото други години съдебната система беше, може би, най-затворената. Общественият и медийният интерес към това, което се случва в съдебната система, е позитивен. И може да оздрави средата”, коментира премиерът.

Той допълни, че “правителството и управляващата коалиция имат волята да продължат със съдебната реформа”.

Скандалът избухва в момент, когато експерти на Европейската комисия проверяват напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, като влиятелни страни членки са на мнение, че Брюксел не оказва необходимия натиск за реформи и няма убедителни резултати в борбата с високата корупция и престъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от България