Депутати: Подслушват целия кабинет?!

Депутати: Подслушват целия кабинет?!

След като още един червен министър – Асен Гагаузов, се оказа замесен в мегаскандала “Овчаров-Александров”, сред депутатите от мнозинството се заговори, че скоро ще изплуват и други имена, вероятно на министри от другите две коалиционни партии НДСВ и ДПС. По- тревожното обаче според тях е, че МВР подслушва целия кабинет.

Явно някой иска да “си набави компромати за всички министри”, за да може да държи правителството в ръцете си и да диктува условията как са се управлява държавата, коментираха представители на левицата пред Mediapool в петък.

Преди ден депутат от опозицията обяви, че министърът на регионалното развитие Гагаузов също е набъркан в мегаскандала. Със специални разузнавателни средства (СРС) са засечени 87 телефонни разговора между него и собственика на “Фронтиер” Красимир Георгиев, срещу когото в петък прокуратурата предяви обвинение за пране на пари във връзка с източването на “Топлофикация – София” – делото, покрай което пламна чергата на властта.

Самият Гагузов не отрече частните телефонни контакти с Георгиев, а тяхното количество.

“Засечените разговори са 14 за една година и половина и те са водени служебно по същество във връзка с участието на фирмата в проекта Бургас-Александруполис", заяви в петък Асен Гагаузов. Той не коментира защо служебните преговори се водят в частни телефонни разговори, а не в кабинета му.

Покрай разгорелия се скандал стана известно, че са събрани хиляди страници подслушани телефонни разговори.

“По тази логика очакваме в скоро време, най-вероятно след евроизборите да излязат още имена, забъркани в скандала, като този път може и да не са от нашите”, обясни народен представител. И изрази възмущение защо “трябва по този мръсен начин, чрез подслушване или чрез други разработки да се търси изкупителна жертва за скандала и да се дестабилизира страната”.

Скандалът гръмна, след като в публичното пространство излязоха данни от СРС-та за изтичане на информация към бизнесмена Георгиев по делото за “Топлофикация” . Заради това прокуратурата тази седмица образува досъдебно производство срещу следователката по делото Татяна Шарланджиева и уволнената вече зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова. Сюжетът е част от мегаскандала за корупция и заплахи, избухнал между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и директора на националното следствие Ангел Александров, които излязоха в отпуск.

По повод подслушването в държавата, депутати от левицата попитаха още защо, след като непрекъснато се вадят на показ имена на министри и зам.-министри, компетентните органи най-накрая не оповестят нещо конкретно. “Хвърлят се някакви неща в публичното пространство, маскарим този или онзи, но какво конкретно имаме, например срещу Румен Овчаров?”, попита представител на левицата.

Връзките на Красимир Георгиев с министри не са от вчера, но досега не се е вдигал шум. Освен това разследването по “Топлофикация”, не е от няколко дни, а вече от 10 месеца”, обясни депутатът.

След изслушването на главния прокурор Борис Велчев във вътрешната парламентарна комисия тази седмица стана известно, че прокуратурата е поискала от МВР назначаването на СРС още миналата година. Както каза вътрешният министър Румен Петков, МВР е изпълнило възложените задачи “професионално и стриктно в рамките на закона”.

Неясно обаче остава защо прокуратурата и МВР, след като поне от половин година насам чрез информацията от СРС-тата за знаели за всичките нарушения и далавери, свързани със замесените лица,  не са предприели нищо срещу тях.

Нещата излязоха наяве едва след като шефът на следствието Ангел Александров преди две седмици поиска от ВСС дисциплинарно производство срещу подчинената си Шарланджиева, която вместо да разследва Георгиев, го е прикривала съвместно с приятелката си от икономическото министерство Нинова. От обясненията на Александров се подразбра, че информацията от СРС-тата по “знаковото” дело за столичното парно е обиколяла доста време доста високопоставени кабинети, но никой не ѝ обърнал внимание.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който разгласи за десетките разговори на Гагаузов с Георгиев, обясни в петък, че в партията му разполагат с "достоверна и проверена информация и това, което са съобщили, знаят, че е точно така". Информацията е от източник, който се притеснява, че може да се злоупотреби или вече се злоупотребява с тази информация, и затова търси политическа среда да я съобщи, добави той.

Главният прокурор по-рано каза, че е образувана проверка за изтичането на информация от СРС-та в медиите.

Междувременно не само в медиите, а и в БСП вървят спекулации каква ще е съдбата на министър Овчаров. Предположенията са, че той няма да се върне на работа и бъде жертван – не защото прокуратурата или съдът ще докажат негова вина, а за да покаже партията колко безкомпромисна е към всяко съмнение за корупция. Очаква се коалиционните партньори НДСВ и ДПС също да извадят поне по един ключов министър, а ако се опъват, прокуратурата може да им подскаже “верния” ход.

При всички случаи обаче нито Овчаров, нито поддръжниците му в БСП ще се примирят с положението. Те са убедени, че зад цялата схема с вътрешния преврат стоят Румен Петков и президентът Първанов, който публично даде да се разбере, че е очаквал отстраняването на Овчаров.

Младият премиер Станишев е изправен пред тежки дилеми, тъй досега добре или зле балансите в партията се поддържаха от равновесието между двамата зам.-председатели Петков и Овчаров. Сега той ще трябва да се справя с прекомерната мощ на единия, който, на всичкото отгоре, държи и “скритото оръжие” на СРС-тата.

Споделяне

Още по темата

Още от България