БСП иска оставката на следовател №1, опозицията – на Овчаров

Взаимните обвинения в корупция, изнудване и заплахи между директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) предизвикаха открит скандал между съдебни органи срещу политици, опозицията поиска оставката на министъра и смяна на целия кабинет, социалистите натиснаха за отстраняване на Александров, а премиерът се закани да не допуска дестабилизация на страната.

След като четоха декларации и отправяха закани, депутатите свикаха извънредно в четвъртък парламентарната комисия по корупция, която реши другата седмица да изслуша главния прокурор Борис Велчев.

Това засега е единственият институционален отговор на безпрецедентната ситуация, в която следовател №1 е директно обвинен от шефа на държавния холдинг “Булгартабак”, че искал ежемесечно да му изплащат по 150 000 лв., пробутвал свои фирми за ремонти и посредничил за назначения на кадри от ДПС.  

В същото време директорът на НСлС твърди, че министър Овчаров му отправял заплахи и използвал незаконни способи, за да предотврати разследване срещу шефа на частната консултантска фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев.

Еврокомисията следи отблизо събитията

Европейската комисия (ЕК) и лично еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини следят отблизо хода на разследването в “Топлофикация -София” и събитията от последните няколко дни, свързани с високопоставени политици и магистарти, заяви за БНР говорителят на комисаря Фризо Роскам Абинг. Той изрази надежда, че борбата с корупцията в България ще продължи без колебания.

“Разбира се, че се интересуваме от подобни важни случаи. Редовно на всеки две седмици получаваме от отговорните български институции информация, както за по-общите политически и законодателни действия, така и за отделни значими случай”, обясни той.

Говорителят допълни, че ЕК не коментира развитието на тези случаи, “защото имаме доверие в политическата и съдебната власт в страната и особено в главния прокурор и неговата амбиция да продължи реформата в съдебната система старателно и неотклонно, независимо кой е обект на даденото разследване”.

Миков: Атаката срещу Овчаров е политическа и вредна

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков заяви, че атаката на Александров срещу Овчаров е политическа, в нея се е включил кметът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ, която се възползва предизборно.

Това, което се случва, е вредно за България, за правителството и за БСП, още повече, че тече партньорка проверка от ЕК по глава "Правосъдие и вътрешни работи", каза Миков. Той настоя шефът на националното следствие да се оттегли доброволно или да бъде отстранен от длъжност докато трае проверката на прокуратурата.

"В крайна сметка става дума за магистратура, която има държавни функции и тя не може да върши нормално своите безпристрастни функции, защото вече е страна в един политически скандал. Оттук насетне няма място за безпристрастие", заяви Миков.

Според него Овчаров не трябва да бъде отстраняван до края на разследването, защото той не взима решения по разследване и не доказва факти. "Той носи своята политическа отговорност и никой не е над закона", каза Михаил Миков.

Според него скандалът в никакъв случай не трябва да се превръща в междукоалиционен проблем, доколкото замесените в аферата лица, фирми и интереси са свързани основно с БСП и ДПС .

"Ние имаме достатъчно отговорност и сили да оправим коалиционните си отношения", коментира Миков.

Среди в БСП мътят водата

Татяна Дончева заподозря, че среди в БСП, които са заинтересовани от добри отношения с ГЕРБ, мътят водата около Овчаров. Едната част от тези среди е правителствено представена и на ниво ръководство, но са малцинство, каза Дончева. Тя допълни, че има икономически интереси, които също са важни. Посочи за пример бъдещите енергийни проекти и геостратегическа ориентация на България. Не е без значение дали страната ни ще е едностранно обвързана с Русия, или ще успее да направи газопровода “Набуко”, кой ще строи АЕЦ “Белене” и петролопроводите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора, обясни Дончева.

Тя не конкретизира какви противоречия има в БСП по тази линия, като се има предвид, че сключените досега договори от Овчаров и правителството на тройната коалиция са категорично в полза на Русия и контролирания от Кремъл монополист “Газпром”.

Проекти за милиарди

Тази битка не се води отсега, неслучайно Овчаров е неин прицел, защото става въпрос за проекти за милиарди, каза Дончева.

По повод блокираните от ДПС опити на Овчаров да отпуши приватизацията на “Булгартабак” и избухването на настоящия скандал, Дончева смята, че става въпрос за съвпадение на факти по едно и също време, което само усложнява нещата. Мисля, че и в ръководството на ДПС, и в това на БСП има достатъчно разумни хора, които няма да жертват политическата стабилност, но от друга страна политическата стабилност не е самоцел, посочи тя.

Изчистването на правосъдието трябва да започне и това е прекрасен повод, коментира Дончева.

Депутати и от мнозинството, и от опозицията, изразиха убеждение, че настоящият мегаскандал тръгва от среди в БСП и става дума за преразпределение на власт и влияние.  Според тях пръст в цялата компроматна история с подслушването на близкия до Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев има вътрешният министър Румен Петков, от години известен като вътрешнопартиен противник на колегата си.

Интерес от дискредитирането на енергийния министър имал и президентът Първанов, който също е в конфликт с него и би желал да държи контрола върху енергийните връзки с Русия и свързаните с тях огромни финансови потоци, твърдят депутати.

На заседанието на парламентарната група на левицата дори се чули мнения, че вече е назрял момент за смени в кабинета, като освен главата на Овчаров ще хвръкнат и още няколко – нещо, което би било прието добре в обществото и би помогнало да решаване на вътрешнопартийни и вътрешнокоалиционни проблеми.

Друг е въпросът обаче дали смяната на Овчаров, който е лидер на най-голямата и силна организация на социалистите – софийската, няма да повлече след себе си и оставката на самия Станишев, който засега стои зад министъра си. Депутати от левицата коментираха, че в създалата се ситуация Станишев и Овчаров трябва да се поддържат, защото нямат никакъв интерес от предсрочни избори, а ще направят услуга на ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов.

ДПС: Няма индикации за нестабилност  

Няма индикации за нестабилност на кабинета, но заради скандала е възможно да бъде свикан Коалиционният съвет, дори в хода на предизборната кампания. Това заяви на пресконференция в Кърджали лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Той очаква прокуратурата да вземе по-ясна позиция за това дали изказаните твърдения се свързват с реалностите. Според Доган скандалът е “неприятен”.

Той изрази учудване от въпроси на медиите дали е приятел на Ангел Александров. “Колеги, вие сте много странни. Аз имам много приятели”, каза Доган и добави, че преди години Александров бил негов следовател и го вкарал в затвора, а сега отношенията им са “съвсем коректни”.

Въпреки, че министрите му от две седмици блокират подновените опити за отпушване приватизацията на “Булгартабак”, Доган заяви, че  ДПС е за раздържавяване на компанията. По този пункт нямаме никакво разминаване с Овчаров, но на този етап партията няма стратегия за приватизацията, каза Доган. Опасенията на ДПС били дали приватизирането чрез търг ще е най-удачно, защото “без ясен субект, утре "Булгартабак" може да бъде купен, а на следващия ден безпрепятствено закрит”.

ДСБ поиска анкетна комисия и отстраняване на Овчаров

Като припомни позицията на партията си за отстраняване на Румен Овчаров, лидерът на ДСБ Иван Костов поиска в четвъртък временна анкетна комисия да провери действията на министъра, както и на следствените органи по отношение на разследването на корупционните практики в "Топлофикация - София". БСП и ДПС не бива да имат мнозинство в тази комисия, защото са пряко замесени в скандала, допълни Костов.

Той настоя парламентарната комисия за борба с корупцията да покани и да изслуша главния прокурор за намеса на представители на изпълнителната власт, в т. ч. и министри, в дейността на съдебната  власт при разследванията. От ДСБ освен това настояха ВСС незабавно да открие дисциплинарна процедура за представителите на следствието, замесени в скандала.

Преди ден ВСС изслуша Ангел Александров, но не намери за необходимо да предприеме някакви действия. Главният прокурор Борис Велчев каза, че Софийска градска прокуратура е започнала проверка и ще бъдат снети обяснения от всички замесени лица.

СДС готви вот на недоверие към кабинета

ОДС обяви, че стартира консултации за вот на недоверие към правителството, което очевидно не е в състояние да управлява страната, губи легитимност и не може да гарантира правовия ред.

У нас съществува политическа корупция и нейното име е "правителството на България", каза зам.-председателят на СДС Иван Сотиров. По думите му днешната война между институциите има ясен произход и той е превръщането на трипартийното управление в политически картел, който защитава единствено интересите на акционерите си БСП, ДПС, НДСВ.

Според партията директорът на следствието и министърът на икономиката трябва незабавно да подадат оставки или да бъдат освободени от заеманите постове.

Депутати на ГЕРБ започват подписка за махане на министъра

Подписка за временното отстраняване на министър Овчаров до приключването на следствието инициира от своя страна ГЕРБ, чийто неформален лидер Бойко Борисов заяви, че Овчаров стои зад заплахите към Александров още преди самият шеф на следствието да потвърди това. Подписката ще бъде изпратена до премиера, каза независимият депутат и член на ГЕРБ Лъчезар Иванов, подкрепен от независимите депутати Димитър Абаджиев, Мария Капон и Елеонора Николова.

ГЕРБ остро ще се противопостави на всякакви опити за това един човек да продължава да рекетира държавата, а в същото време министър-председателят да не взима никакво отношение. Мълчи по темата и президентът, допълни Иванов.

Той обясни, че "в навечерието на изборите за Европарламент Овчаров прави своята дипломна работа за корупция, свързана със съдебна система, пари и обръч от фирми”.

Класически скандал между мафии

Зам.-председателят на ПГ на "Атака" Павел Шопов определи случващото се като  класически скандал между мафии. Няма нищо по-различно от това, което правят мутренските групировки в България, само че това, което правиха ВИС и СИК - да се избиват и воюват помежду си, сега го правят политически лица и фигури, коментира Шопов. Той посочи, че във всяка нормална държава при такъв скандал политици си отиват. Според Шопов тези скандали ще ескалират, а разпадът на управляващата коалиция е започнал.

Симеон: Нещата се водят по един европейски начин

На въпрос не се ли притеснява, че двамата коалиционни партньори на НДСВ – БСП и ДПС – са замесени в скандала, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски заяви пред журналисти, че не му се иска да навлиза в такива детайли и че трябва да се изчака мнението на компетентните власти.

Той коментира скандала с думите: “Това е нещо, което тревожи и притеснява всеки гражданин, но за щастие има институции, които действат. Ние сме европейска страна и там нещата се водят по един европейски начин.”

Според него случващото се няма да се отрази на проверките, които ЕК прави в сферата на правосъдието и вътрешните работи. “Ако само се концентрираме върху корупция и още корупция, мисля, че няма да свършим много добра работа. Трябва да се гледа на нещата по един прагматичен начин, да се съобразяваме със законите и да се действа”, каза той.

Бившият премиер добави още, че вярва в институциите и че винаги е подчертавал колко е важно те да се уважават.

Споделяне

Още по темата

Още от България