Овчаров набеди “шестаците” от ДС за атаките срещу него

Овчаров набеди “шестаците” от ДС за атаките срещу него

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че атаката срещу него идва от засегнати икономически интереси в БСП, свързани Държавна сигурност. Той няма намерение да подава оставка или да се оттегля временно, докато трае прокурорската проверка, но за пръв път допусна да направи това, ако то би предизвикало “така желаните промени в съдебната система”.

Междувременно шефът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров заяви в четвъртък вечерта, че излиза в отпуск. Политици коментираха, че той се е решил на този ход, след като лидерът на ДПС Ахмед Доган, смятан за негов политически гарант, е оттеглил подкрепата си.

Александров каза, че решението му е лично и не е продиктувано от исканията за неговата оставка. Докато завърши прокурорската проверка, следствието ще се ръководи от заместника на Александров – Свилен Тормаков.

Ако моята оставка ще предизвика началото на така желаните промени в съдебната система, ще я подам веднага, но няма да допусна искането за моята оставка да се превърне в поредния миш-маш, от който всички да излязат виновни, коментира в петък Румен Овчаров. Според него  реформата в съдебната система и преди всичко в следствието трябва да започне и времето за това е дошло.

Запитани дали това изявление е знак, че министър Овчаров има готовност все пак да се оттегли и затова е постигната договорка с ДПС, депутати от левицата коментираха, че най-вероятно Овчаров е притеснен от проверката на прокуратурата и събраните от НСлС данни най-вече по отношение на негови подчинени. 

Ясно е “кои са маскарите”

Оставката на министър и то ключов, зам.-председател на водещата политическа сила в управляващата коалиция, е преди всичко политически акт, заяви Овчаров пред журналисти в парламента. Той обаче не смятал да  допуска смесването на един криминален случай за неправомерни действия на ръководството на НСлС да предизвика политически проблем. Освен това една оставка или излизане в отпуск щяло да покаже, че всички са маскари, макар да било ясно, “кои са маскарите, кои са извършвали неправомерни действия - става дума за действията на ръководителя на националното следствие”.

Той няма в длъжностната си характеристика ангажименти да кадрува в ключови дружества от българската икономика; да настоява или да промоцира фирми, които да получават, без да имат право на това, лицензи от Комисията по хазарта; да формира позиции на министерства за участието им в междуведомествени съвети; “той няма най-малкото право да иска пари", каза Румен Овчаров по адрес на Ангел Александров.

Овчаров допълни: “И да се опитваме в отговор с лека ръка да обвиняваме, че този бил плейбой, пък онези били фусти, а пък трети бил господар на държавата, това са несериозни неща”.

Обвиненията на Александров са, че Овчаров го заплашвал и използвал неправомерни способи за влияние върху разследването на “Топлофикация – София” в полза на свидетеля Красимир Георгиев, шеф на консултантската фирма “Фронтиер”.

Заместник-министърът на икономиката Корнелия Нинова, която е и член на ВС на БСП, е разговаряла с топ-следователката Татяна Шарланджиева преди всеки разпит на Георгиев и така показанията му са били предварително нагласявани, твърди следствието. По този повод Александров поиска преди седмица дисциплинарно уволнение на Шарланджиева, която заедно с приятелката си Нинова (бивша следователка) изнесе компрометиращи данни за шефа на НСлС.

В петък Овчаров благодари на служителите в министерството си, че в тази ситуация са се държали коректно, изпълнили са стриктно ангажиментите си по закони и по нормативни документи и не са допуснали нарушаване на националния интерес.

Към този момент двама подчинени на министъра – Нинова и шефът на “Булгартабак” Христо Лачев – твърдят, че са отбивали натиска на Александров за рушвети, лобистки услуги и други корупционни схеми.

Борис Велчев е информиран на 21 март

Овчаров посочи, че още на 21 март е информирал главния прокурор за това, което се случва в НСлС и за действията на Александров. Не е известно досега прокуратурата да е предприела нещо по сигналите. Едва след публично разменените обвинения между шефа на НСлС и хората на Овчаров, в началото на тази седмица обвинител №1 Борис Велчев обяви, че е образувана проверка.

Попитан дали Корнелия Нинова ще излезе в отпуск, Овчаров каза, че в пресата са публикувани информации от специални разузнавателни средства (СРС), но същите информации, само че в друга редакция и в друг комплект, са му били предоставени от Александров преди 4 месеца, но като аргумент за натиск за уволнение на Христо Лачев.

"СРС-та, които се разнасят от г-н Александров и се представят в различни комплекти за различни случаи, за мен не  могат да бъдат достатъчни доказателства. Всяко друго доказателство, което ми бъде представено към това, ще доведе до по-сериозен разговор и  сериозни действия по отношение на Корнелия Нинова", заяви Овчаров.

Атаката на “шестаците”

В отговор на въпрос той каза, че атаката срещу него не е от вчера, а  повече от година и въпросът не е политически, а икономически.

По думите му “много стари схеми бяха нарушени, много хора бяха изхвърлени от бизнес, от който получаваха абсолютно незаслужено държавни пари”.

Много от тези хора за съжаление са свързани с БСП и с кръгове от БСП, каза Овчаров. "Това, че тази група от хора, свързващи себе си с БСП, бивши началници и ръководители от Шесто управление, веднага тръгнаха да подкрепят колегата си от Шесто управление - Ангел Александров, за мен не е тайна, аз война с никого лично нямам, но старите схеми на източване на държавните дружества ще бъдат прекратени, поне докато аз съм министър", посочи той.

Макар да не назова имена, Овчаров визира собственика на в. “Земя” Димитър Иванов, за който се твърди, че го напада заради спряна реклама на “Булгартабак” във вестника му.

“Версията” на Овчаров за генезиса на атаката се разминава с тази на шефа на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. “Скандалът тръгна от определени отношения на следствието и тези отношения, за съжаление... някак си не можаха да бъдат решени в рамките на съдебната система”, коментира Миков в петък в предаването Пресклуб” на БНТ. Той не уточни какво има предвид, каза само, че ставало дума за отношения “между магистрати и техния ръководител”, които би трябвало да реши Висшият съдебен съвет.

Миков посочи, че “Овчаров може да се оттегли, ако прокуратурата прецени да го отстрани”.

Засега БСП и ДПС - двете партии, чийто представители, интереси и фирми са замесени в скандала – прехвърлят топката към прокуратурата, от която очакват да излезе с ясно становище по конфликта, макар да е ясно, че разследването най-вероятно ще се проточи и забатачи във времето. Михаил Миков не смята, че е необходимо политическо решение за освобождаване на Овчаров, въпреки, че партията инкасира големи негативи заради скандала.

По този повод столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира: “Ако прокуратурата има отношение по Ангел Александров, то Румен Овчаров е само работа на премиера, не на прокуратурата. Ако той чака прокурорите да му свалят и да му качват министри, жалко за него”.

Преди ден колегата му Татяна Дончева изрази мнение, че става дума и за икономически и геостратегически интереси в атаката срещу Овчаров, който контролира енергийни “проекти за милиарди”. Така и тя се “отцепи” от становището на премиера и шефа на парламентарната група на левицата, които посочиха опозицията в лицето на ГЕРБ и ДСБ като заинтересовани от скандала.

Споделяне

Още по темата

Още от България