Станишев посочи Орешарски за следващ премиер, ако БСП спечели

Според ГЕРБ така се подменя вота на левите избиратели

Сн. БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев каза , че Пламен Орешарски трябва да е премиер, ако левицата спечели изборите. Станишев , който вече обяви, че няма да е следващият министър-председател, посочи, че кандидатурата на бившия финансов министър е най-силната и отговаря на нуждите на страната в момента.

Станишев заяви пред  Дарик радио, че именно Орешарски е неговото предложение за премиер и ще го отстоява пред БСП.

” Кой човек от нашите листи в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, икономически ръст. Лицето е водачът на листата във Варна Пламен Орешарски”, посочи Станишев.

От ГЕРБ вече обявиха, че ако спечелят изборите, премиер ще е лидерът на партията Бойко Борисов.

”Ние искаме да покажем, че БСП не ламти за власт. Ако аз кажа, че ще съм лидер, това веднага затваря формулата и модела на управление. Затова казах, че аз няма да съм министър-председател”, каза още лидерът на БСП.

Малко по-късно от ГЕРБ обявиха, че с предложението Орешарски да стане министър-председател при победа на БСП на изборите, Станишев се ”самооцени като слаб и недостоен за премиер”.

”След като четири години беше кукла на конци в ръцете на мандатоносителя Ахмед Доган и Сакскобургготски, днес Станишев поиска да играе тяхната роля спрямо Орешарски, а той може би заедно с Ахмед Доган да определя политиката в сянка”, заявиха от ГЕРБ.

Според тях по този начин се подменя вотът на левите избиратели.

” А що се касае до компетентността, Орешарски ще остане в историята като единственият финансов министър неразбрал, че в света има финансово-икономическа криза”, посочиха от ГЕРБ.

Лидерът на левицата шокиран от конкретиката в сигнала за подслушване на политици и бизнесмени 

Станишев коментира още, че подслушването в държавата излиза от всякакви норми и не служи за целите на закона.

”През последните години всички в България знаят, че масово се подслушва. Това излиза извън всякакви нормални рамки и не служи на целите на държавата и на закона. 100 млн. лева годишно приблизително годишно се харчат за СРС-та. Само за първите две години от управлението на ГЕРБ броят на СРС-та нарасна три пъти. От това увеличение само 6% от тези материали влизат в съда. Сега има огромно увеличение на обема на подслушване, проследяване, а много малко вършат работа на закона от гледна точка на реализиране на съответните присъщи функции”, обясни Станишев.

Той каза, че е бил шокиран от сигнала за подслушвани политици и бизнесмени, който е получил – ”от неговото съдържание, от това колко убедително звучи и описва една технология, която е достъпна до службите и МВР”.

”В този сигнал има достатъчна конкретика, включително имена на служители, които са участвали в рамките на МВР в едно неформално звено под разпореждането на министъра на вътрешните работи, които са извършвали по същество тотално противозаконна дейност”, заяви Станишев.

Преди ден главният прокурор Сотир Цацаров  назначи проверка на сигнала.

”Аз казах, че искрено се надявам това да не е вярно, но при такъв сигнал, когато го имаш има две алтернативи. Или го хвърляш в кошчето и забравяш, или отиваш при главния прокурор и нека прокуратурата се произнесе”, посочи Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013