СЗО към Тръмп: Не политизирайте вируса, ако не искате още много чували за трупове!

И Тайван е в конфликт с шефа на СЗО

Тедрос Гебрейесус, сн. БГНЕС

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус отхвърли нападките на президента на Съединените щати Доналд Тръмп, че организацията е твърде близка с Китай и се е опитала да подведе Вашингтон в действията срещу Covid-19.

"Всички политици трябва да се съсредоточат в спасяването на своите съграждани. Моля ви, не политизирайте този вирус! Той използва вътрешните ви разногласия. Ако не искате да имате още много чували за трупове, тогава недейте да го политизирате! Съединените щати и Китай трябва да се обединят и да се борят заедно срещу този опасен враг!", каза Гебрейесус.

Той категорично защити действията на СЗО за справяне с пандемията от новия коронавирус.

"Ще посъветвам за три неща. Моля, обединение на национално ниво, не използвайте (причиняваното от коронавируса заболяване) Ковид-19 за политически цели. Второ, честна солидарност на глобално ниво. И честно лидерство от САЩ и Китай", каза Гебрейесус.

Представители на американските власти обвиниха китайското правителство, че е скрило информация за коронавируса - нещо, което то отрича.

Тръмп доскоро наричаше вируса "китайски", предизвиквайки недоволството на Пекин, а преди ден обвини СЗО, че е прокитайска и намекна, че може да спре финансирането ѝ.

И Тайван е в конфликт с шефа на СЗО

Тайван днес решително осъди обвиненията на ръководителя на Световната здравна организация, че от острова са отправяли расистки обиди срещу него, като заяви, че в Тайван не съществува расизъм, предаде Ройтерс.

Изключването на Тайван от СЗО поради възражения на Китай, който смята острова за свой, разгневи тайванското правителство по време на разпространението на заразата от коронавируса.

Тайван казва, че не е бил в състояние да получава навременна информация и че тайванците са станали политически пешки и животът им е бил застрашен, което СЗО отрича.

Тайван отдавна описва това като модел на поведение, който го излага на риск поради китайския натиск да бъде изключен от международни организации.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус отхвърли "расистките обиди" срещу него, които по думите му идвали от Тайпе.

Президентът на Тайван Цай Ингвен каза, че Тайван се противопоставя на всяка форма на дискриминация.

"От години сме изключени от международни организации и знаем по-добре от всеки какво е да си дискриминиран и изолиран", посочи г-жа Цай в изявление.

"Ако генералният директор Тедрос може да издържи на натиска от Китай и дойде в Тайван да види лично тайванските усилия за борба с Covid-19, той ще може да се увери, че тайванците са истински жертви на несправедливо отношение".

Тедрос не е много популярен в Тайван заради подозрения, че е твърде близък с Китай, а СЗО включва броя на заразените в Тайван в графата за Китай, въпреки че островът има свое държавно управление.

Говорителката на тайванското външно министерство Джоан У каза, че обвиненията на Тедрос са безпочвени и "въображаеми", а Тайван не е правил расистки забележки, нито е насърчавал някои да го прави.

Говорителката У каза още, че Тедрос трябва да изясни изказванията си и да се извини на Тайван.

Тайван се гордее, че благодарение на своевременно предприетите мерки, които досега са ефикасни, до момента има само 379 случаи на коронавирус и петима починали - много по-малко отколкото в съседните държави.

Миналия месец СЗО каза, че следи отблизо развитието на заразата в Тайван и заимства тайванския опит. Тайван обаче казва, че СЗО е оставил без отговор въпросите му в началото на заразата и не е споделил с държавите членки информацията, дадена от Тайван, включително подробности за случаите на коронавирус и методите за превенция.

На брифинг в Женева шефът на СЗО енергично се защити лично, като защити и действията на СЗО по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес. Той обвини тайванското външно министерство, че е свързано с кампания срещу него, която върви от няколко месеца, и заяви, че след появата на новия коронавирус е бил лично атакуван, включително със смъртни заплахи и расистки обиди. "Тази атака идва от Тайван", каза Тедрос, който е бивш етиопски министър на здравеопазването и външен министър и първият африкански лидер на СЗО. Той беше избран на поста със силна подкрепа от Китай.

Под мотото "Тайван може да помогне" миналата седмица правителството обяви дарение от 10 милиона предпазни маски за САЩ, Европа и 15 държави, които все още поддържат официални дипломатически отношения с острова, съобщи Ройтерс.

Говорителката У каза, че Тайван ще дари още 6 милиона маски на Северна и Източна Европа, Латинска Америка, Югоизточна Азия и американските щати, които са най-силно засегнати от пандемията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус