ЦИК откри машини за гласуване в полицейски управления

ЦИК откри машини за гласуване в полицейски управления

Около 78 машини за гласуване се намират в различни областни дирекции на МВР, каза пред бТВ зам.-председателят и говорител на новата Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

"За мен е притеснително защо са в областни дирекции на МВР. Колегите, които са били в предишната ЦИК, казаха, че тези машини по някаква причина са били изпратени от доставчика по "Еконт" до районни избирателни комисии без санкцията на комисията. И така е преценено в този момент и смятам, че е правилно, да бъдат съхранени в полицията", каза тя, а от думите ѝ се разбра, че с тези устройства не е било гласувано на последните избори именно заради това, че са изпратени по куриер без знанието на ЦИК.

Матева добави, че в момента всички 9400 машини, с които е било гласувано, се пазят в склад, нает от избирателната комисия. Устройства обаче продължават да не са собственост на държавата, а на доставчика "Сиела Норма". Причината – на фирмата не платено нищо по договора, сключен с предходната ЦИК за 43 млн. лв. Ситуацията била такава, защото "Сиела Норма" не е представила част от необходимите документи, а по тази причина предстои и среща между доставчика и новата ЦИК.

С последните промени в Изборния кодекс бе решено, че в секциите с над 300 избиратели не само в страната, но и в чужбина, ще се гласува само с машини. Това означава, че до 11 юли трябва да бъдат осигурени още устройства. Според предварителните разчети на комисията около 500 допълнителни машини ще стигнат.

По думите на Матева предстои анализ точно колко още машини трябва да се купят за гласуването в чужбина, за да се изпълни изискването на Избирателния кодекс във всички секции с над 300 избиратели да се упражнява вотът само с тях.

Говорителят на ЦИК обясни, че ще бъде направена мащабна кампания в цялата страна с демонстрации как се гласува с машините преди 11 юли.

Възможно е обаче изискването само за машинно гласуване в големите секции в страната да доведе до опашки, защото в момента за тях е предвидена едно устройство. Досега в тях имаше две тъмни стаички и една машина.

Матева посочи, че ще бъдат направени изчисления колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече от една машини.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори