Ципрас и Заев са сред фаворитите за Нобелова награда за мир

Ципрас и Заев са сред фаворитите за Нобелова награда за мир

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и македонският му колега Зоран Заев са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир, заяви пред агенция АНА-МПА Виктор Нумелин, специален редактор за Нобеловите награди на шведската информационна агенция ТТ.

"Трудно е да се каже кой е кандидат и кой не. Публична тайна е, че (имената им) се споменават за наградата. Всяка година се правят много предположения и дискусии за това кой ще вземе наградата и на коя област (членовете на комисията) биха искали да обърнат внимание. Тази година говорим много за Корейския полуостров, за положението с миграцията, за ситуацията между Гърция и Македония с преговорите между тях", заяви шведският журналист, цитиран от БТА.

Нумелин подчертава, че много от членовете на комисията ще сметнат, че това по някакъв начин би била "идеалната" награда. "Би било идеално наградата за мир да бъде дадена например на премиерите на две страни или на някого другиго, който е преговарял. На тях им харесва ситуацията, в която някои преговарят, достигат до споразумение, поставят го на масата, вместо да се опитват да разрешават някаква военна криза или санкции", казва журналистът.

Нумелин все пак е добавил, че ниският процент на участие в референдума в Република Македония прави нещата по-трудни, но нищо не е изключено.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят