Цветомир Найденов: Комисията по хазарта е купена от 20 години

"Единственият проблем на българския хазарт се казва Васил Божков"

Цветомир Найденов: Комисията по хазарта е купена от 20 години

Комисията по хазарта е купена от 20 години, а единственият проблем на българския хазарт се казва Васил Божков, заяви бившият му съдружник Цветомир Найденов, по чийто сигнал започна прокурорската проверка срещу фирми на Божков за неплатени такси.

Найденов коментира в неделя пред БНР, че Държавната комисия по хазарта отдавна е действала в полза на Божков:

"Аз не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже – пич, ти не си платил над 400 милиона. Знам следното - Законът за хазарта е добре написан, единственият проблем на българския хазарт се казва Васил Божков. Защото тази Комисия по хазарта - Валери Симеонов много правилно отбеляза – тя е купена, ама е купена от 20 години".

На 20 декември миналата година спецпрокуратурата съобщи, че започва проверки на някои от големите компании за залози у нас, както и че се работи по образувано през 2017 година досъдебно производство по сигнал за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

Цветомир Найденов подаде сигналите до прокуратурата за неплатените такси от страна на други собственици в тази сфера, след като получи заплахи за живота и здравето си от собственика на лотариен бизнес у нас - Васил Божков.

По думите на Найденов той е бил заплашван, след като е отказал да отстъпи на Божков собствения си бизнес:

"Заплахи за ликвидиране и рекет. Промени ми се животът оттогава нататък, не само на мен, но и на семейството ми, семейството на брат ми".

"Бях чувал през годините, но никога не се бях заравял детайлно в проблематиката", каза той в отговор на въпрос откога знае за укриването на такси.

Според него "данъците за наземния хазарт са изключително високи".

"Законите за хазарта в България са изключително добри. Данъците за наземния хазарт са изключително високи. Защото 15% върху оборота е най-високият данък в ЕС и в САЩ. Такъв данък няма никъде, има го само тук", каза той и допълни: "Но ако си го плащаш, те затова и не го плащат".

Контролираната от Божков "Национална лотария" обаче твърди, че законът ѝ дава възможност да избере коя от двете посочени такси да внася и тя е предпочела по-малката.

Според първоначални данни несъбраните такси от 2014 г. насам са 210 млн. лева, но според директора на Агенция "Държавна финансов инспекция" (АДФИ) "сумата се оказва значително по-голяма". Засега не е съобщено колко по-голяма. От АДФИ заявиха, че по време на проверката Държавната комисия по хазарта (ДХК) не е предоставила всички документи за дължимите от операторите на лотарии и други хазартни игри такси.

Лидерът на ВМРО и вносител на законопроекта за държавен монопол върху тотото и лотариите Валери Симеонов изрази в петък "личното си мнение", че последните два състава на Комисията по хазарта са били купени, защото не са упражнявали контрол върху хазартните игри.

Депутатът от НФСБ Християн Митев коментира в неделя пред БНР, че прокуратурата тепърва ще установи дали членовете на Комисията по хазарта са извършили престъпление.

"Но, да, действително без тяхна намеса, без да пренебрегваш факта, че един от операторите на хазартни игри се възползва от възможността да плаща по-малък размер от таксата от 15%. По този начин всъщност намаляват приходите на държавния бюджет, възползвайки се от законодателна промяна, допусната назад във времето, която позволява нееднозначно тълкуване", каза Митев.

Любопитно е, че към момента нито нито един от управляващите, взел отношение по темата с "купената" Комисия по хазарта, не е споменал за евентуалната отговорност и на финансовия министър Владислав Горанов, на чието подчинение е комисията и той назначава председателя ѝ. Самият Горанов подготвя законопроект за създаване на агенция по хазарта, чийто председател отново ще се назначава от финансовия министър. В първоначалния си вариант проектът предвиждаше 30-40 процента по-ниска такса за лотарии и спортни залагания, но след това я повиши до сегашното равнище. Не е ясно как ще изглежда крайният вариант на законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?