Учени от БАН приканени да подадат молби за пенсиониране

Учените в пенсионна възраст в БАН трябва да подадат молба за пенсиониране до 20 декември. Предизвестието, което тече, е в рамките на обявената реформа от председателя на БАН акад. Никола Съботинов, която включва и пенсионирането на около 500 работещи в системата на академията.

От БАН съобщиха за Mediapool, че от подлежащите на пенсиониране в централното управление на академията почти 100% са си подали молбите, но все още нямат информация за отделните институти.

Пенсионната възраст в науката сега е 65 години, а за академиците и член-кореспондентите – 70 години. Според устава на БАН обаче учен, навършил 65 години, може да получи на три пъти удължаване по една година на договора с решение на научните съвети на отделните институти. Така някои от учените може и да не бъдат пенсионирани сега.

Хората на 68 и 70 години ще бъдат пенсионирани, но ако са ръководители на спечелен научен проект или участват в такъв, могат да го довършат, без да са на трудово правоотношение с БАН.

В понеделник премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на БАН, за да обсъдят реформите. "Академията има нужда от реформа и тя ще бъде направена. Трябва да се създаде конкурентна среда, но това не означава да се спира изследователската дейност в БАН", заяви Борисов.

Срещата стана, след като в края на миналата седмица от БАН изпратиха писмо до премиера, с което заплашиха, че ще се оплачат на еврокомисаря, отговарящ за науката Мойра Гийгън - Куинче, че в България се води антилисабонска и следователно антиевропейска политика по отношение на науката и иновациите.

"БАН има моралната ми подкрепа, а също и тази на цялото правителство, и ще продължава да я има, но само срещу реални резултати", каза Борисов в понеделник.

Той декларира, че институтите в БАН, които се развиват, ще бъдат подкрепени финансово. Премиерът се ангажира да осигури допълнителни финансови средства за издръжката на Ботаническата градина на БАН.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?