Учени от БАН приканени да подадат молби за пенсиониране

Учените в пенсионна възраст в БАН трябва да подадат молба за пенсиониране до 20 декември. Предизвестието, което тече, е в рамките на обявената реформа от председателя на БАН акад. Никола Съботинов, която включва и пенсионирането на около 500 работещи в системата на академията.

От БАН съобщиха за Mediapool, че от подлежащите на пенсиониране в централното управление на академията почти 100% са си подали молбите, но все още нямат информация за отделните институти.

Пенсионната възраст в науката сега е 65 години, а за академиците и член-кореспондентите – 70 години. Според устава на БАН обаче учен, навършил 65 години, може да получи на три пъти удължаване по една година на договора с решение на научните съвети на отделните институти. Така някои от учените може и да не бъдат пенсионирани сега.

Хората на 68 и 70 години ще бъдат пенсионирани, но ако са ръководители на спечелен научен проект или участват в такъв, могат да го довършат, без да са на трудово правоотношение с БАН.

В понеделник премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на БАН, за да обсъдят реформите. "Академията има нужда от реформа и тя ще бъде направена. Трябва да се създаде конкурентна среда, но това не означава да се спира изследователската дейност в БАН", заяви Борисов.

Срещата стана, след като в края на миналата седмица от БАН изпратиха писмо до премиера, с което заплашиха, че ще се оплачат на еврокомисаря, отговарящ за науката Мойра Гийгън - Куинче, че в България се води антилисабонска и следователно антиевропейска политика по отношение на науката и иновациите.

"БАН има моралната ми подкрепа, а също и тази на цялото правителство, и ще продължава да я има, но само срещу реални резултати", каза Борисов в понеделник.

Той декларира, че институтите в БАН, които се развиват, ще бъдат подкрепени финансово. Премиерът се ангажира да осигури допълнителни финансови средства за издръжката на Ботаническата градина на БАН.

Споделяне

Още по темата

Още от България