Управляващата партия в Македония отхвърли искането за предсрочни избори

Управляващата  партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ  обсъди на заседание  на Изпълнителния комитет отправените от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и неговите коалиционни партньори искания и сегашното положение в Република Македония, предаде МИА.

Социалдемократическият съюз на Македония /СДСМ/, главната опозиционна сила в страната, призова тази седмица парламентарните избори да се произведат заедно с местните през март - около две години преди определения срок.

ВМРО-ДПМНЕ заяви, че е за произвеждането на редовни, честни и демократични местни избори в съответствие с международните стандарти и настоява за засилен международен мониторинг на тези избори.

Местните избори в Македония преди два дни бяха насрочени за 24 март.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ припомни, че в Македония  преди една година и половина е имало предсрочни  парламентарни избори по искане на опозицията. В Република Македония само за шест години вече три пъти са се произвеждали  парламентарни избори, отбеляза  управляващата партия.

ВМРО-ДПМНЕ  призова  СДСМ  и техните коалиционни партньори да се завърнат в парламента и съвместно  да  търсят решения  за всички предизвикателства в държавата.

Опозицията бойкотира парламента от Коледа, когато дебатът за бюджета провокира сблъсъци между законодателите и техните поддръжници в сградата и извън нея. Социалдемократите се вбесиха, че техни депутати, заедно с журналисти, бяха изгонени от дебата. Трима депутати и 11 полицаи бяха ранени в сблъсъците.

Бюджетът бе приет, но опозицията обвини правителството, че прахосва пари за грандиозни паметници, скъпи коли и мебели за държавните чиновници.

Опозицията в Македония няма да отстъпи от своите публично обявени цели, заяви Социалдемократическият съюз на Македония след  днешното съобщение на управляващата партия.

В такива условия е невъзможно да се произведат само местни избори, тъй като това би означавало  легитимиране на отношението на властта, а всички, които биха участвали в тези избори,  биха станали съучастници в премахването на демокрацията, заяви опозиционната партия.

Предсрочните парламентарни избори не са само искане на опозицията, а необходимост, наложена от политическата криза като единственото възможно решение на тази криза,  се казва в декларация на СДСМ.

СДСМ изключи възможността за връщане на опозицията в парламента, който според нея в сегашния си състав няма никаква легитимност.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?