Възстановяването на парниковата търговия у нас се отлага за февруари

Възстановяването на парниковата търговия у нас се отлага за февруари

Възстановяването на правото за международна търговия със спестени парникови квоти на българските предприятия се отлага за февруари 2011 г., стана ясно от думите на зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева пред журналисти в сряда.

Страната ни загуби през юни 2010 г. акредитацията си за участие в търговията с въглеродни емисии заради проблеми с отчитането на изхвърлените в атмосферата вредни газове в предходни периоди, които бяха констатирани в средата на май от Секретариата на Конвенцията за изменението на климата..

Очакванията на ековедомството бяха, че ще успее да си върне правото през ноември. Сега обаче се оказва, че най-рано това може да стане през февруари.

В момента експертна група на Секретариата на Конвенцията за изменение на климата сана проверка в България, за да видят какво е предприела България за подобряването на инвентаризацията на парниковите газове. Инспекцията ще приключи в края на седмицата. След нея трябва да се спазят определени процедури, предшестващи произнасянето с ново решение. От Министерството на околната среда и водите увериха, че сроковете за необходимите процедури от страна на България ще бъдат възможно най-кратки, така че по-бързо да има решение на въпроса.

Надявахме се на по-ранен срок, но може би чак през февруари ще има сесия, която да се произнесе, коментира Евдокия Манева.

По думите ѝ всички направени забележки са отстранени и необходимите данни за предприетите мерки са изпратени в Брюксел. Създадени са и експертни екипи, които да работят в тази сфера, подписани са и всички необходими споразумения, каза още зам.-министърът.

Преди обаче да влезе в сила забраната за парникова търговия пет български предприятия са успели да продадат 9 468 274 квоти спестени парникови газове в европейската схема за търговия с емисии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес