Великобритания и светът се простиха с Маргарет Тачър

С грандиозна церемония в Лондон Великобритания и светът се простиха с Маргарет Тачър. По време на 11-годишното си управление от 1979 до 1990 г. първата и единствена жена премиер на Великобритания преобрази страната си и имаше основен принос за промените в света, довели до края на Студената война. Маргарет Тачър, спечелила си прозвището "Желязната лейди", почина на 8 април на 87-годишна възраст.

По обед българско време ковчегът на Тачър най-напред бе откаран от сградата на парламента Уестминстър до църквата "Сейнт Клемънт Дейнс" за молитви. Оттам, обвит в британското знаме, покрит с бели рози премине по улиците в центъра на Лондон върху оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня, до катедралата "Сейнт Пол".

Началото на траурната процесия бе възвестено от фанфарите на Кралските военноморски сили. По време на шествието прозвучаха погребални маршове от Шопен, Бетовен и Менделсон. Всяка минута от процесията по лондонските улици беше съпровождана с топовни изстрели от крепостта Тауър.

Над 700 военни от сухопътните войски, флота и авиацията образуваха шпалир по пътя на ковчега с тленните останки на Тачър до катедралата. За сигурността на присъстващите се грижеха около 4000 полицаи.

Приживе жената, която Съветският съюз нарече "Желязната лейди", предизвикваше разделение в британското общество със своите подкрепящи свободния пазар политики, които понякога водеха до болезнени промени. След смъртта си тя продължава да оказва същото влияние, посочва Ройтерс.

Хиляди нейни почитатели се наредиха по улиците на Лондон, за да видят как ковчегът ѝ преминава от Уесминстър към "Сейнт Пол". Повечето хора ръкопляскаха в знак на почит, но двайсетина нейни противници обърнаха гръб на траурното шествие.

Мъж държеше плакат с надпис "У-у-у!", а някои викаха "Боклук", докато поддръжници хвърляха цветя по пътя на процесията и отправяха одобрителни възгласи по адрес на най-дълго управлявалия министър-председател на Великобритания през 20 век, отбелязва агенцията.

За траурната церемония в лондонската катедрала "Сейнт Пол" ковчегът с тялото на Тачър беше внесен на раменете на осмина военни. В церемонията по погребението участваха британската кралица Елизабет Втора и нейният съпруг принц Филип, всички членове на правителството на Дейвид Камерън, 30 министри от кабинетите на Тачър в периода между 1979 и 1990 година, както и 2 300 представители на 170 страни от цял свят заедно, сред които 11 премиери и бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Джордж Шулц. България бе представена от президента Росен Плевнелиев и бившия държавен глава Петър Стоянов.

Церемонията беше традиционна, много британска и изпълнена с достойнство. Докато опечалените влизаха в катедралата, звучеше музика от британски композитори като Едуард Елгар и Ралф Вон Уилямс, а по време на службата бяха изпълнени избрани от самата Тачър химни и религиозни текстове, предава Асошиейтед прес

Деветнадесетгодишната внучка на покойната - Аманда Тачър - прочете откъс от "Ефесяни".

Епископът на Лондон Ричард Чартър говори за силните чувства, които бившият премиер продължава да буди 23 години след като напусна поста.

"Тя беше първата жена министър-председател и заемаше този пост по-дълго от когото и да било друг през последните 150 години. В своя живот тя постигна някои изключителни неща", заяви премиерът Дейвид Камерън.

Церемонията, макар и да бе една степен под т.нар. държавно погребение, с което беше изпратен други велик британски премиер на XX в. - Уинстън Чърчил, бе грандиозна, отбелязва Франс прес.

Според лорд Тимъти Бел, говорител на Тачър, тя е смятала, че да се организира държавно погребение за нея е неуместно и волята ѝ е била зачетена.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?