Вигенин припомни на Скопие, че има да оправя спорни въпроси със София и Атина

Външният министър очаква скоро "конкретни" резултати по договора за добросъседство

Сн. БГНЕС

Външният министър Кристиан Вигенин обяви, че София подкрепя европейския път на Македония, но проблемите със съседните страни, по-конкретно с Гърция и България, трябва да бъдат решени.

В петък Вигенин се срещна с македонския си колега Никола Попоски в Скопие, като за пореден път обяви, че въпросите за добросъседство и сътрудничество са ключови за оценката дали една страна е готова да започне преговори за членство в Европейския съюз.

"Във ваш интерес е тези условия да бъдат изпълнени максимално бързо, защото ние бихме искали страните от Западните Балкани колкото може по-бързо да станат част от ЕС", каза Вигенин в публична лекция в македонското министерство на външните работи.

Вигенин подчерта, че преговорите по договора за добросъседство и сътрудничество между Македония и България продължават и очаква скоро да има конкретни резултати.

"Надявам се много бързо да покажем резултати и постепенно, без да се ангажираме с някакви срокове и ненужно бързане, да стигнем до подписването на договора. Паралелно с този процес, ако се решат и проблемите с Гърция, Република Македония може да започне много скоро преговори за членство с ЕС", каза Вигенин.

Въпреки изявлението на Вигенин обаче двете страни още са далеч от подписването на документа. Сред спорните е и въпросът на какъв език да бъде подписан този документ, както и искането на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните ни работи. Става въпрос за член 49, според който Македония трябва да се грижи за правата на македонските малцинства в Гърция и България.

Остава спорна и "най-чувствителната тема" – за историята.

Вигенин коментира още, че новият състав на Европейския парламента и Европейската комисия след изборите тази година може и да е резервиран към разширяването на ЕС.

"В бъдещия състав на Европейския парламент може да влязат антиевропейски партии и това е риск за Македония и за разширяването на ЕС, защото те може да бъдат резервирани към разширяването. Сегашният еврокомисар за разширяването Щефан Фюле се бореше, но сега не се знае какъв ще е профилът на неговия наследник", каза още Вигенин.

България постави подписването на договора за добросъседство като условие за подкрепа за даването на дата за начало на преговори с ЕС на Скопие.

Членството на Скопие е блокирано и от спора с Гърция за името.

В същото време повечето македонци очакват България да подкрепи Македония в бъдещата интеграция в Европейския съюз. Според проучване "Глобално лидерство, съседство и отношения с България", проведено от Македонския център за международно сътрудничество и Института за демокрация и цитирано от БТА, 87.5 процента от анкетираните македонци очакват България да подкрепи страната в евроинтеграцията.

България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на кабинета "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС. От Скопие обаче все още идват смесени сигнали по отношение на договора за добросъседство.

Идеята на България е договорът да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от тогавашните премиери Иван Костов и Любчо Георгиевски.

В декларацията Скопие декларира, че няма да предявява претенции за наличието на македонско малцинство в България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?