ВКС окончателно осъди ромите, блъснали с колите си протестиращи в Катуница

Спас Христов ще лежи в затвора 7, а Георги Йорданов – 6 години при първоначален строг режим

Спас Христов и Георги Йорданов в съда. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно потвърди присъдите на Спас Христов и Георги Йорданов, които бяха обвинени, че на 23 септември 2011 г. блъснаха с колите си няколко протестиращи и един полицай пред къщата на ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро в пловдивското село Катуница.

Инцидентът се случи след убийството на 19-годишния Ангел Петров, прегазен същия ден от Симеон Йосифов, който преди месец също окончателно бе осъден на 15 години затвор от върховните магистрати.

Спас Христов и Георги Йорданов пристигнаха на мястото на инцидента по-късно през деня, когато пред къщата на Рашкови вече се бяха събрали множество хора.

Въпреки присъствието на полицаи двамата роми форсираха бус "Фолксваген" и "Мерцедес" срещу тълпата, ранявайки четирима души.След това бяха осъдени съответно на 7 и 6 години затвор от Пловдивския окръжен съд. В понеделник от ВКС съобщиха, че наказанията им са потвърдени и от последната инстанция.

Според обвиненията им Христов умишлено е нанесъл средна телесна повреда на Петър Георгиев, Атанас Васев и полицая Валентин Костов, а Йорданов – само на Петър Георгиев.

Двамата осъдени са лишени от правото да шофират за срок от 10 години. Христов и Йорданов ще трябва да платят обезщетения на пострадалите Георгиев и Васев в размер на съответно – 10 000 и 5000 лева.

От обвинителния акт срещу двамата ставаше ясно, че те пристигнали в Катуница на 23 септември 2011 г. около 22.00 часа, за да докарат бащите си на мешере в дома на Кирил Рашков.

След като станало ясно, че протестиращите нямат никакво намерение да освободят път на колите до къщата на Цар Киро, Христов и Йорданов започнали да свирят с клаксоните, което привлякло вниманието на хората и те започнали да блъскат двете возила.

Тогава Йорданов тръгнал рязко напред, спирайки след около половин метър. През това време Христов направил лека маневра на заден ход и рязко потеглил напред покрай "Мерцедес"-а на Йорданов и се врязъл в тълпата, удряйки тримата пострадали.

При тази маневра автомобилът ударил и изкривил една от вратите на мерцедеса, като при изкривяването била затисната ръката на полицая Валентин Костов, челно бил ударен и съборен на пътното платно Атанас Васев, а Петър Георгиев бил блъснат и отхвърлен напред. След това Христов продължил движението си напред към къщата на Рашков, последван от Йорданов. Йорданов блъснал Георгиев, който се намирал пред него, паднал на платното.

Споделяне

Още по темата

Още от България